Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Příběhy OH: Aténská pohádka Hichama El Guerrouje

Praha - Když se řekne jméno Hicham El Guerrouj, každý fanoušek atletiky si okamžitě vybaví legendárního marockého mílaře, který soupeřům nedával sebemenší šanci. Avšak na zlatou medaili si musel počkat až na svoji třetí olympijskou účast v roce 2004 v Aténách. Tam si však vše vynahradil, když vyhrál nejen závod na svojí oblíbené trati, ale i běh na pět kilometrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Příběhy OH: Aténská pohádka Hichama El Guerrouje

Poprvé se El Guerrouj zúčastnil olympijských her v Atlantě, kde byl hlavním kandidátem na zisk nejcennějšího kovu v závodě na 1500 metrů. Avšak 400 metrů před cílem spadl a doběhl až na posledním, dvanáctém místě. V obdobné pozici nastupoval Maročan i do závodu v Sydney, kde tentokrát skončil na druhém místě, když mu zlato sebral Keňan Noah Ngeny.

Svůj sen si splnil až v roce 2004 v Aténách. I zde to vypadalo, že El Guerroujovi zlatá medaile unikne, když ho kousek před cílem předběhl velký rival Bernard Lagat, avšak El Guerrouj nakonec Keňana opět předběhl a mohl se tak radovat ze svého prvního zlata. Svou sbírku nejcennějších kovů nakonec zdvojnásobil, když ještě vyhrál závod na 5 kilometrů.

El Guerrouj se do povědomí širší veřejnosti dostal v roce 1995, když ve dvaceti letech vyhrál závod na 1500 metrů na halovém MS v Barceloně. Titul halového mistra světa získal i v roce 1997, rovněž na 1500 metrů, a roce 2001 v Lisabonu na třech kilometrech. Kromě toho na patnáctistovce čtyřikrát v řadě mezi lety 1997 a 2003 opanoval MS. Maročan je držitelem hned čtyř světových rekordů, na 1500 metrů, na míli, na dva a tři kilometry. El Guerrouj ukončil svoji bohatou kariéru 22. května 2006.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články