Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Premiér poděkoval medailistům z Ria, olympioniky přijal i prezident

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka přijal české medailisty z olympijských her v Riu de Janeiro v Kramářově vile a poděkoval jim. Hry považuje z českého pohledu za úspěšné. Zeman na podvečer pozval do Španělského sálu Pražského hradu nejen medailisty, ale také další členy české výpravy v Riu.

Medailisté jsou podle premiéra Sobotky vzorem pro mladou generaci. "Věřím, že i naše vláda vytváří předpoklady pro vaše následovníky," dodal.

Česko skončilo na olympijských hrách v Riu s deseti medailemi na 43. místě v pořadí zemí. "Letní hry jsou vždy obrovská událost, jsem rád, že jsme byli úspěšní," uvedl Sobotka.

V Kramářově vile sportovce, trenéry a zástupce sportovních svazů přijali i předsedové Senátu a sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček, vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický a ministryně školství Kateřina Valachová. "Na vlastní oči jsem viděl atmosféru v Riu, byli jste bezva parta," řekl Štěch. Hamáček ocenil i prostředí v Českém domě přímo v Brazílii.

Je nám líto, video expirovalo.
Premiér Sobotka i prezident Zeman přijali medailisty z Ria

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval poděkoval politikům za podporu. "Po letech strádání českého sportu máme důvod myslet si, že se situace zlepší," řekl.

Olympionici dostali od premiéra Sobotky odznaky ve tvaru českého lva, na dlouhé rozhovory nebyl čas. "Řekli jsme si asi dvě věty, víc času nebylo," řekl bronzový vodní slalomář z Ria Jiří Prskavec. Premiér podle judisty Lukáše Krpálka všem říkal přibližně totéž. "Že děkuje za reprezentaci České republiky a gratuluje k medaili," řekl.

Krpálek doufá, že se s premiérem neviděl naposledy. "Budu se snažit, aby to naposledy nebylo, moc dobře ale vím, že je to moc těžké dosáhnout na takovou medaili. Po mistrovství světa by (setkání) asi nebylo, takže jedině za ty čtyři roky. Budu se snažit, aby to vyšlo, ale cesta je dlouhá," řekl judista.

Po setkání s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) a autogramiádě na Staroměstském náměstí se sportovci vydali na Pražský hrad. Do Španělského sálu vstoupili špalírem z českých vlajek, které drželi dobrovolníci pracující při Hrách v některém z českých olympijských parků.

Prezident zopakoval, že podle něj zvítězili všichni, kdo na olympiádě byli. "Každému se může stát, že zakopne a nedosáhne svého cíle," vysvětlil, proč stejně jako po zimních hrách v Soči pozval všechny olympioniky.

Medailisté od něj získali zlatou pamětní medaili. Tu převzali také jejich trenéři. Zeman ocenil práci realizačních týmů. Zavzpomínal, jak přímo v Riu povzbuzoval plážové volejbalistky Markétu Slukovou a Barboru Hermannovou, a připomněl přínos Jaroslava Pollerta, který navrhl olympijský kanál pro vodní slalom.

Lukáš Krpálek s Milošem Zemanem
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Po gratulacích pak pozdravil rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, která do poslední chvíle marně usilovala o start v cyklistické časovce. "Pokud tady není, je to způsobeno naprostou neschopností Českého cyklistického svazu," prohlásil.

Sáblíková, její okolí i veřejnost byli přesvědčeni, že si na loňském MS zajistila místo na olympiádě. V červnu ale vyšlo najevo, že to byl omyl. Vzhledem k tomu, že se nekvalifikovala do silničního závodu, nesplnila kvalifikační kritéria.

O jediné zlato české výpravy se v Riu postaral judista Lukáš Krpálek, stříbro získali rychlostní kanoista Josef Dostál a biker Jaroslav Kulhavý. Bronz si odvezli vodní slalomář Jiří Prskavec, skifař Ondřej Synek, tenistka Petra Kvitová, tenisové páry Barbora Strýcová s Lucií Šafářovou a Lucie Hradecká s Radkem Štěpánkem, oštěpařka Barbora Špotáková a čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články