Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Právník Šťovíček: Musíme využít všechny možnosti, jak Sáblíkovou na olympiádu dostat

Praha - Expert na sportovní právo Jan Štovíček připustil, že kauza startu Martiny Sáblíkové na olympijských hrách skončí na 99 procent před Mezinárodní sportovní arbitráží (CAS). České straně se kromě jiného nezamlouvá, jakým způsobem s ní o celé věci Mezinárodní cyklistická unie (UCI) jedná. Arbitráž však má smysl pouze za předpokladu, že právě UCI bude souhlasit se zrychleným zkráceným řízením.

Advokát Jan Šťovíček
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"V úterý jsme dlouho do večera jednali na Českém olympijském výboru a protože Mezinárodní cyklistická unie s námi již nechce komunikovat, dospěli jsme k rozhodnutí, že připravíme a podáme žalobu k Mezinárodní sportovní arbitráži," popsal Šťovíček aktuální vývoj v celém případu. "Musíme udělat všechno pro to, abychom využili všechny možnosti, jak bychom mohli Martinu na olympiádu dostat," dodal odborník na sportovní právo.

Nepovažuje ještě naděje na start Sáblíkové pod pěti kruhy za ztracené, nicméně netají, že situace není ideální. "Teď je to tak, že jsme vedli ještě včera nějakou komunikaci s UCI a výsledek je takový, když to řeknu ve stručnosti, že UCI řeklo: 'Vy máte nějaký názor, který nás vůbec nezajímá, my si to uděláme po svém a nebudeme se s vámi už vůbec bavit, už vám vůbec nic neřekneme a nikdo nám do toho nebude mluvit," přiblížil komunikaci obou stran Šťovíček.

"I když jsem jakožto právník zvyklý na ledacos, jde o poměrně arogantní a netransparentní přístup, který se nám vůbec nelíbí. Ale není to tak, že oni by už řekli, že Sáblíková v žádném případě na olympijské hry nepojede, to ne," zdůraznil Šťovíček s připomínkou, že ČOV není ve sporu s UCI první.

"Od března tam leží žaloba italské federace, která dospěla v podstatě do stejné situace v případě jejich dráhaře, sprintera Francesca Ceciho. Také oni byli po mistrovství světa přesvědčeni o tom, že se kvalifikoval, ale UCI jim řekla, že nikoliv, že místo Ceciho je tam druhý japonský závodník. Takže Italové jsou rovněž ve sporu s UCI kvůli různému výkladu pravidel a my budeme druhou federací, která to bude řešit touto cestou," uvedl Šťovíček.

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru:

"Dokud existuje jakákoliv, byť sebemenší možnost, že by se Martina mohla olympiády zúčastnit, tak ji nechceme promarnit. Na tom nyní intenzivně pracujeme. Potom bude dost času vyhodnotit si, jak je možné, že se vůbec něco takového stalo."

Italové ale vše řeší již od března. "A my na to máme hrozně málo času. Pokud by to řízení probíhalo normální cestou, tak se to do olympiády nestihne. Naší jedinou šancí tak je požádat o zrychlené zkrácené řízení před CAS, ale s tím by musela souhlasit UCI," podotkl Šťovíček.

"Tam se pak ukáže, zda dělají vše v zájmu sportu a chtějí mít na olympiádě trojnásobnou olympijskou vítězku, nebo ne. Když budou souhlasit se zkráceným řízením, máme šanci olympiádu stihnout, ale pokud ne, bude rozhodnuto někdy na Vánoce, což je k ničemu," doplnil Šťovíček.

Pokud se však UCI zapře a možnost zkráceného řízení nepřipustí, bude po nadějích. "Čekám, že zítra začneme psát žalobu, do konce týdne ji podáme a budeme věřit, že UCI na to zkrácené řízení přistoupí, aby se vše stihlo. Uvidíme, jak to dopadne. Ale zároveň na rovinu říkám, že UCI nám doposud zrovna moc vstříc nevycházela, takže bych byl překvapený, kdyby to udělali v tomto případě," připustil Šťovíček. Určitou naději vidí v tom, že UCI podle jeho odhadu ještě definitivně nepřerozdělila nevyužité kvóty ze strany některých národních olympijských výborů.

"Podle událostí posledních pěti dnů bych odvozoval, že k tomu ještě nedošlo. Koordinátor UCI, který to má na starosti, byl do konce minulého týdne na dovolené. A i UCI nám v pondělí psala, že si to sama rozhodne, v budoucím čase. Proto věřím, že to rozhodnutí ještě není a teprve bude v těchto dnech. I když by to bylo překvapivé, věřím, že Martina to místo stále může získat touto cestou," prohlásil Šťovíček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články