Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pojede Sáblíková do Ria, nebo ne? Česko není v seznamu pro časovku

Praha - Mezinárodní cyklistická federace UCI přichystala velké a nepříjemné překvapení. Česká republika není uvedena v seznamu kvalifikovaných zemí pro cyklistickou časovku žen na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Informoval o tom server iDNES.cz. Český svaz cyklistiky situaci ověřuje, a pokud se stanovisko ukáže jako konečné, chce reagovat žádostí o divokou kartu.

Dosud se přitom mělo za to, že rychlobruslařská hvězda splnila podmínky pro účast v Riu desátým místem v redukovaném pořadí v časovce na zářijovém mistrovství světa, kde v absolutním hodnocení skončila dvanáctá. Podle oficiální listiny UCI však žádné z 25 míst pro časovku české cyklistice přiděleno není.

"To místo pro Martinu tam mělo být. Prvních deset zemí z časovky v Richmondu ho mělo podle pravidel zaručené. Na rovinu říkám, že to celé nechápu. Hned jsme požádali UCI o jejich stanovisko a vysvětlení," řekl generální sekretář českého svazu Stanislav Kozubek.

Připustil ale, že kvalifikační kritéria mohou mít nejednoznačný výklad. "Dají se často vykládat dvěma směry a jsou složitá. Také dráhaři sprinteři do poslední chvíle nevěděli, na čem jsou," řekl Kozubek.

Pokud by česká strana neuspěla s dovoláním po nápravě, je připravena požádat o divokou kartu. "A věřím, že v takovém případě bychom měli šanci divokou kartu pro Martinu dostat," uvedl Kozubek.

Trenéra Sáblíkové Petra Nováka informace dopálila. "Tak my jsme se honili... a utratili na přípravu miliony a cyklistický svaz není ani schopný znát pravidla," divil se Novák.

Později už hovořil o nepříjemné situaci o něco smířlivěji. "Tu zprávu jsme se dozvěděli od médií akorát ve chvíli, kdy jsme byli na tréninku. Četli jsme ještě znovu pravidla z Richmondu, v nichž je jasně psáno, že prvních deset zemí má právo startu na olympijských hrách, dalších 15 bude doplněno. Zatím zůstávám v klidu, protože nevím, proč by to mělo být jinak," řekl Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Start Sáblíkové na OH je nejistý, ČR není v seznamu pro časovku

"Vím, že s tím měli nějaký problém snad i stíhači, ale vyřešilo se to. My tedy žijeme v tom, že na olympiádě startovat budeme, zatím nemám důvod se nějak rozčilovat a být nervózní. Věřím, že cyklistický svaz na tom pracuje a asi to i je samotné překvapilo. Určitě udělají všechno proto, aby byla zjednána náprava," věří Novák.

Představa, že by veškerá příprava a kalendář připravený s ohledem na start v Riu přišly vniveč, je pro něj zdrcující. Novák ale zatím nepředbíhá událostem. "Nechci to vůbec domýšlet do toho závěru, že by Martina v Riu neměla startovat. Věřím, že tam na startu časovky nebude chybět," prohlásil Novák.

Zdroj
ČTK, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články