Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Podváděli Rusové během olympiády v Soči? Odpoví zpráva WADA

Toronto – Dlouho očekávaná zpráva antidopingové agentury WADA by měla v nadcházejících hodinách spatřit světlo světa. Jejím hlavním cílem je zveřejnění výsledků šetření manipulace se vzorky ruských sportovců během olympiády v Soči. Pokud se v ní potvrdí zapojení státu do ruského dopingového skandálu, dá se očekávat ještě více zvýšený tlak na vyloučení země z olympijských her v Riu.

Světová antidopingová agentura WADA
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Gillieron

Bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov v květnu uvedl, že v Soči docházelo ve spolupráci s tajnými agenty pověřenými státem k manipulaci se vzorky. Aby se zabránilo pozitivním testům, bylo vyměněno více než sto odebraných vzorků za "čisté". Součástí státem podporovaného dopingového programu bylo více než dvacet ruských olympioniků včetně 15 medailistů.

Šéfem vyšetřovací komise stanovila WADA kanadského právníka Richarda McLarena. Už před zveřejněním jeho zprávy požádalo několik národních antidopingových agentur předsedu MOV Thomase Bacha, aby Rusko z Her vyloučil. "Že se nějaká země nezúčastní Her, to by nebylo poprvé v historii," říká Jan Chlumský z českého antidopingového výboru. MOV by případně zřejmě stihl vyřadit Rusko ještě před začátkem OH. "Tyto věci se dají vyřešit do několika dnů – ta kauza je složitá, ale zase má maximální prioritu," dodal.

Na OH do Brazílie zatím nesmějí ruští atleti a vzpěrači. O možnost startovat v Riu mohli požádat pouze atleti, kteří nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém. Výjimku obdržely běžkyně Julia Stěpanovová a dálkařka Darja Klišinová.

Je nám líto, video expirovalo.
Chlumský: Rusko by nebylo první zemí, která by byla vyloučena z Her
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články