Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Po Riu přijde můj den D, řekl o budoucnosti Ježek. Na OH chce potvrdit formu

Praha – V květnu se chystal, že po kvalifikačním turnaji v Almaty ukončí kariéru. Judista Jaromír Ježek si však povedeným výkonem vybojoval letenku do Rio de Janeira a zúčastní se třetí olympiády. Turnaj v Brazílii bude podle všeho jeho posledním v kariéře a loučit by se chtěl povedeným výkonem.

Judista Jaromír Ježek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Devětadvacetiletý Ježek už startoval v Pekingu i v Londýně a moc toužil po tom stát se po Pavlu Petřikovovi starším druhým českým judistou, který se zúčastní tří olympiád. Bojoval o to dva roky, brzdila ho ale zranění a body do žebříčku přibývaly pomalu. V únoru tak už přestával věřit a chtěl to vzdát, trenéři Zdeněk Kasík a Petr Lacina ho však dokázali psychicky zvednout.

"Myslel jsem si, že judo už neumím, a chtěl jsem to zabalit. Moji dva trenéři mi zvedli sebevědomí v tom, že nemám co ztratit, jen získat. Nemám házet flintu do žita a trochu se kousnout. Nepřemýšlet o bodech, jít dál a vědět, že to třeba klapne," popisoval Ježek před odletem do Ria.

"Pak jsem to ale hodil za hlavu, na poslední turnaj do Almaty jsem jel s úplně čistou hlavou a to mi pomohlo. S čistou hlavou jde všechno lépe. A povedlo se," dodal.

Podle jeho trenéra Kasíka však nešlo o zázrak, ačkoli to bylo pro Ježka první finále na Grand Prix v kariéře. "Byla to spíše shoda okolností, že to vyvrcholilo až takhle na poslední chvíli. On měl dobrou výkonnost, jen to na turnajích nepotvrzoval. Vyšlo to až za pět minut dvanáct, proto to může vypadat jako zázrak, ale já tomu do poslední chvíle věřil. Zázrak je maximálně to, že se dokázal dostat z psychického dna," prohlásil Kasík.

Do Almaty přitom Ježek jel s tím, že to pravděpodobně bude jeho poslední turnaj kariéry. "Můj den D byl 14. května. Jenže když to takhle vyšlo, tak se to posunulo na 8. srpna. Pak se udělá tlustá čára, všechno se sečte a uvidím, co dál," naznačil, že by právě v Riu mohl skončit. U juda však plánuje zůstat jako trenér, už nyní se věnuje tréninkům v Sokolu Vršovice.

Loučit by se však chtěl dobrým výkonem. "V Riu se budu snažit předvést minimálně stejný výkon jako na posledním turnaji. Sedmkrát hodit soupeře se mi dlouho nepodařilo. Hodně bude záležet i na losu," připomněl Ježek.

"Každý máme svého protivníka nejdřív sám v sobě, potom toho, kdo proti nám stojí na žíněnce. Dostat někoho z nasazené osmičky je nepříjemné, protože jsou to borci, co sbírají medaile. Na druhou stranu ale když takového borce porazíte, může se v pavouku objevit okénko. Uvidíme, jak to dopadne," dodal.

Kasík věří, že jeho svěřenec má na to, aby v Riu vylepšil své dosavadní výsledky na olympijských hrách. V Pekingu prohrál hned v prvním zápase, v Londýně ve druhém kole nestačil na nasazenou jedničku. "Všichni doufáme, že mu zase pomůže to, že má čistou hlavu. Už není pod tlakem jako na minulých olympiádách. Je šikovný a chytrý, to je jeho deviza, a v Riu to může ukázat a překvapit," dodal Kasík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články