Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pětibojaři si zašermují s předstihem. Pro mě to může být výhoda, věří Svoboda

Rio de Janeiro - Olympijský vítěz z Londýna David Svoboda i čerstvý mistr Evropy Jan Kuf patří k favoritům moderního pětiboje na Hrách v Riu. V soutěži žen se představí Barbora Kodedová a všechny čeká netradičně rozložený závod. Šermířská část proběhne už ve čtvrtek. Zbylé disciplíny a bonusová část šermu čeká ženy v pátek, muže až v sobotu.

Sport
zdroj: ČT4

Pětiboj býval rozložen do pěti dnů, pak se závodilo dva dny, ale už dlouho je soutěž natěsnaná do jednoho dne. Na olympiádě v Riu se ale hlavní a důležitější část šermu uskuteční s předstihem a zbylý závod večer během zhruba šesti a půl hodiny.

"Trochu to je krok zpátky, trvalo šedesát sedmdesát let, než se to z pěti dnů srazilo do jednoho dne, což mi přišlo dobré," řekl na jednu stranu Svoboda, ale rychle s úsměvem dodal: "Jsem tady jeden z těch starších, tak den volna uvítám."

Oddělení šermu v Riu je způsobeno tlakem televizních společností, aby se závod dal vysílat co nejvíce uceleně. Plavání se koná v Deodoru a 400 metrů od něj pak na stadionu, kde se hrálo ragby, se uskuteční na jednom místě bonusová část šermu, parkur i závěrečná kombinovaná disciplína spojující střelbu s během.

"Vůči divákům a médiím je fér, že to je na jednom místě. Pro závodníky to bude jiné vzhledem ke koncentraci, tu musí rozložit na dva dny, ale můžou jít do šermířské části naplno a to je z jejich pohledu výhoda," řekl reprezentační trenér Jakub Kučera.

I Svoboda věří, že mu den volna v závodě pomůže. "Moje pojetí šermu je energeticky náročné, protože když udělám třicet fleší naplno, nohy jsou trochu odvařené a pak plavecký výkon a další disciplíny jsou trochu ovlivněny. Slibuju si od toho, že budu moct bez zábran poslat šerm od začátku až do konce, odpočinout si a doplnit energii a o den později začít znovu," představoval si.

Je nám líto, video expirovalo.
Moderní pětibojař Svoboda: Zkusím to naplno a uvidíme, co z toho bude

Dobrým šermem vstříc medaili, plánuje Svoboda

Úvodní šerm bude pro závod hodně důležitý, v něm můžou pětibojaři získat v této disciplíně hlavní penzum bodů. "Bonusové kolo je spíš pro prezentaci závodníků, tam už se velké bodové rozdíly neudělají," doplnil Kučera. Bonusové kolo se navíc uskuteční venku a pro každého nebudou zcela rovné podmínky. "Spíš je to pro diváky, já to považuju za zbytečnost," říká Svoboda.

Právě šermem se Svoboda odrazil v Londýně ke zlatu. I v Riu doufá, že zašermuje dobře. A to s ohledem na to, že se v přípravě potýkal s problémem s levým kolenem. "Bylo by hezké udělat si velký náskok hned na začátku, protože po zdravotních komplikacích ten běh nebude asi úplně nejsilnější stránka. I když si myslím, že to nebude tak špatný, pokud koleno z ničeho nic nepovolí v zatáčkách," konstatoval Svoboda.

Ač měl omezenou přípravu, měl by patřit k nejlepším. "Museli jsme v přípravě improvizovat a dá se těžko odhadovat, co v závodě předvede. Ale pořád platí, že je to jeden z těch, kteří by někde nahoře mohli a měli být," řekl Kučera.

Sport
zdroj: ČT4

Kuf by chtěl poprvé porazit Svobodu

Vysoko může být i Kuf, nedávný mistr Evropy, který je na prvních Hrách. "Pocity jsou skvělý. Je to moje první olympiáda, jsem ze všeho nadšený," řekl a doufal v co nejlepší výsledek. Třeba, že poprvé v soutěži porazí právě Svobodu.

Mezi další adepty na cenné kovy patří například letošní mistr světa Francouz Valentin Belaud či Rus Alexandr Lesun, James Cooke z Británie letos vyhrál dva závody světového poháru, uspět můžou čínští pětibojaři či Maďar Ádám Marosi.

Mezi ženami jsou za favoritky považovány Němka Lena Schonebornová, Laura Asadauskaiteová z Litvy, Sarolta Kovácsová z Maďarska, Britka Samantha Murrayová či domácí Yane Marcia Marquesová, která měla tu čest a nesla při zahájení olympijských her brazilskou vlajku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články