Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pětibojař Svoboda zahájil cestu za obhajobou sedmým místem v šermu

Rio de Janeiro – Sedmým místem v šermu vstoupil do moderního pětiboje obhájce zlata z Londýna David Svoboda. Mistr Evropy Jan Kuf je v Riu de Janeiro třináctý, v soutěži žen patří Barboře Kodedové desáté místo.

Moderní pětibojař David Svoboda
zdroj: REUTERS autor: Jeremy Lee

Olympijský vítěz z Londýna Svoboda měl na planši bilanci 21 výher a 14 proher, za což získal 226 bodů. Vítěz červencového ME v Sofii Kuf zaznamenal s kordem v ruce 19 vítězství a 16 proher a má 214 bodů. Původně se umístil na osmém místě, ale Joseph Choong z Velké Británie dostal desetibodovou penalizaci a klesl za českého pětibojaře.

"Rozjezd byl trošku složitější, chvilku mi trvalo, dvě nebo tři kola, než jsem se dostal do správného tempa. Pak jsme se z toho vyhrabal, začal vyhrávat a dotáhl to docela do zdárného konce. S šermířskou disciplínou můžu být spokojen. Jsem v závodu, a když takhle poskládám pětiboj celej, tak by to mohlo být hezký," řekl Svoboda.

Výsledek jedenadvaceti výher mu připadá dostačující. "Samozřejmě bych si přál o dva tři zásahy víc, ale tohle bohatě stačí. Když neudělám další chybu, tak mezi nejlepšími můžu zůstat. Výsledky jsou docela vyrovnaný a bude se to lámat až po třech čtyřech disciplínách, teď se nedá nic odhadovat dopředu," prohlásil český pětibojař.


Úvodní část moderního pětiboje suverénně vyhrál v novém olympijském rekordu pro šerm 268 bodů (28/7) Rus Alexandr Lesun. Navíc bude moci vylepšit svůj zisk v "diváckém" bonusovém kole pod otevřeným nebem. V něm už by se ale výsledky z dnešní klasické soutěže neměly příliš měnit.

Vítěz červencového ME v Sofii Jan Kuf zaznamenal s kordem 19 vítězství a 16 proher a má 214 bodů. "Bylo to trošku rozpačitý. Nešlo to stejně jako třeba na Evropě, ale nejsem zklamaný, dopadlo to tak normálně. Jsem rád, že jsem třináctý, to je pořád v pohodě, není to tragédie," řekl Kuf.

Soutěž žen po první neúplné části vede Polka Oktawia Nowacká. Šestadvacetiletá Kodedová při své olympijské premiéře dosáhla bilance 20 výher a 15 proher, za což získala 220 bodů. "Nikdy bych neřekla, že můžu šermovat na olympijských hrách takhle vysoko. Každý zápas jsem se snažila šermovat, jako by byl jediný," řekla Kodedová.

Šermířskou soutěž zakončila šesti výhrami v řadě. "Uprostřed jsem se ale hledala a pořád nevěděla, co dělám špatně. Až na závěr se mi to povedlo a trenér říkal, že mi gratuluje. A já sklesle, že nevím proč, že to nebylo podle mých představ. Když mi řekl výsledek, tak jsem úplně zazářila," řekla.

V přípravě měla zdravotní problémy, proto Kodedová nechtěla po výborném šermu odhadovat svůj výsledek. "Je to hodně dobrý vklad a teď se uvidí, jak vyjdou v koně. Doufám, že budu mít hodného. Chci si to tady hlavně užít a na tom výsledku až tolik nesejde. Jak se to poskládá, tak to dopadne," řekla Kodedová.

Soutěž žen pokračuje v pátek plaváním, pak novinkou, kterou je takzvané bonusové kolo v šermu, a vyvrcholí tradičně parkúrem a během kombinovaným se střelbou. Muži absolvují tento program po dni volna v sobotu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články