Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Paralympiáda v Riu byla zahájena, českou výpravu přivedl cyklista Ježek

Rio de Janeiro - Necelé tři týdny po skončení olympijských her byla v Riu de Janeiro slavnostně zahájena XV. letní paralympiáda. Vlajkonošem české výpravy, kterou v Brazílii tvoří 39 sportovců, byl na slavném stadionu Maracaná cyklista Jiří Ježek, s jedenácti medailemi včetně šesti zlatých nejúspěšnější český paralympionik v historii.

Zapálení ohně při zahájení XV. letní paralympiády
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/imago

Her se účastní 159 zemí, mezi nimiž chybí Rusko. Vyloučením doplatilo na dopingový systém řízený státem. Start v Riu si Rusové snažili vybojovat u sportovní arbitráže CAS i u švýcarského federálního soudu, obě instance ale jejich odvolání zamítly.

Ruská vlajka se však při nástupu výprav na ploše přece jen objevila, měli ji s sebou Bělorusové. "Mohu jen poděkovat našemu běloruskému kolegovi, sportovci, jehož jméno ještě ani neznám. V této složité době ukázal, že nelze zapomínat na spravedlnost a na to, že politika by se do sportu neměla vměšovat," řekl předseda Ruského paralympijského výboru Vladimir Lukin. Událost bude mít nicméně dohru u Mezinárodního paralympijského výboru.

Bezmála čtyřhodinový ceremoniál měl motto: Srdce nezná limity a každý má srdce. Nesl se v rytmu samby, protagonisty byli například "létající" vozíčkář, který sjel ze 17 metrů vysoké rampy, proskočil kruhem a spustil jeden z velkolepých ohňostrojů, nebo tanečnice na protézách v duetu s robotem. Oheň zapálil plavec Clodoaldo Silva, jeden z nejúspěšnějších brazilských paralympioniků a držitel 13 medailí.

Oproti tradici se zahajovacího ceremoniálu nezúčastnil předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Brazilským pořadatelům se omluvil kvůli účasti na pohřbu bývalého západoněmeckého prezidenta Waltera Scheela.

V Riu je připraveno 582 medailových sad v 23 odvětvích, paralympiády se zúčastní 4350 závodníků. Oproti Londýnu přibyly kanoistika a triatlon. Pozici nejúspěšnější země obhajuje Čína, která před čtyřmi lety vybojovala 231 medailí včetně 95 zlatých.

Čeští paralympionici před čtyřmi lety v Londýně získali jedenáct medailí, dohromady jich mají na kontě už 139. Vlajkonoš Ježek přitom těsně před zahájením řešil zdravotní problémy. Hned po příletu do vesnice dostal střevní chřipku a měl žaludeční problémy.

"Takže jsem čtyřiadvacet hodin proseděl na toaletě. To mě střelilo někam jinam a musím trošku vyřešit zdraví," svěřil se šestinásobný paralympijský vítěz. Není přitom v české výpravě se zdravotními potížemi sám. "Je nás víc takových případů a i na olympiádě jsme viděli, jak s tím bojovali i naši sportovci, třeba člen čtyřkajaku Daniel Havel," připomněl Ježek. Paralympijské hry potrvají v Brazílii do 18. září.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články