Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Pády favoritů, triumfy outsiderů. Připomeňte si největší překvapení Her v Riu

Rio de Janeiro - Šestnáct dnů bojovali v Riu de Janeiro sportovci z celého světa o 306 sad medailí. Olympijské hry v Riu se do sportovní historie nezapíšou pouze díky svým "zlatým hvězdám", ale i díky těm, kteří vstupovali do bojů jako outsideři, a přesto vítězili. Díky těm, kteří neměli prohrát, a přesto odešli poraženi. A také díky těm, kteří posunuli hranice lidských možností. Jaká byla ta největší překvapení brazilských Her?

Jihoafrický čtvrtkař Wayde Van Niekerk překonal o patnáct setin čas Američana Michaela Johnsona, jemuž se od roku 1999 nikdo ani nepřiblížil. Čas Van Niekerka se zastavil na hranici 43,03 sekund. Johnson, který jako televizní spolukomentátor sledoval, jak jej Van Niekerk maže z historie, označil Jihoafričanův výkon za "masakr".

  • Wayde Van Niekerk: "Věřil jsem, že bych mohl světový rekord zaběhnout. Odjakživa jsem snil o zlaté olympijské medaili."
Je nám líto, video expirovalo.
Světový rekord Van Niekerka v běhu na 400 metrů

Rekord v běhu žen na 10 000 metrů vydržel dokonce 23 let, než z něj Etiopanka Almaz Ayanová ukrojila téměř čtvrt minuty. Novou hodnotu rekordu stlačila na 29:17,45 minuty. Běžkyně se na desítce dostaly pod hranici 30 minut porvé za sedm let, a to hned čtyři. Ayanaová po závodě odrážela podezření, že by za jejím velkým zlepšením mohly být zakázané podpůrné prostředky.

  • Almaz Ayanová"Mým dopingem je trénink a Ježíš. Jsem křišťálově čistá."
Je nám líto, video expirovalo.
Rekordní běžecké finále žen na 10 000 m

Řada překvapení se zrodila na tenisových dvorcích, které nebyly nakloněny světovým jedničkám. Hned v úvodním kole se s olympijským turnajem v slzách loučil Srb Novak Djokovič. Suverén posledních sezon nestačil na Argentince Juana Martína del Potra, který si z Brazílie nakonec odvezl stříbro.

  • Novak Djokovič: "Byla to jedna z nejhorších porážek v kariéře. Jsem smutný a hrozně moc zklamaný, protože olympijské hry považuju za něco speciálního."
Je nám líto, video expirovalo.
Záznam utkání Djokovič - Del Potro

Nečekaně rychlý konec zažily na turnaji i sestry Williamsovy. Držitelky 14 deblových trofejí z grandslamů a obhájkyně zlatých medailí z Her v Sydney, Pekingu a Londýně senzačně podlehly české dvojici Lucie Šafářová - Barbora Strýcová. Podle amerických médií byla právě tohle největší senzace celých Her.

  • Serena Williamsová: "Hrály jsme příšerně, předvedly jsme asi jeden z našich nejhorších výkonů. A výsledek to jasně ukazuje."
Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečný gem utkání L.Šafářová/B.Strýcová - V.Williamsová/S.Williamsová

Chuť si světová jednička Serena Williamsová moc nespravila ani ve dvouhře. Její útok na obhajobu zlaté medaile skončil ve třetím kole, kde ji jasně přehrála Ukrajinka Svitolinová a Williamsová mohla balit.

  • Serena Williamsová: "Samozřejmě jsem zklamaná. Vyhrála lepší hráčka. Byla to skvělá příležitost, ale bohužel to nevyšlo, jak bych si představovala."
Je nám líto, video expirovalo.
Závěr utkání Svitolinová – S. Williamsová

Senzaci na tenisových dvorcích dokonala Portoričanka Mónica Puigová. Až 34. hráčka světového žebříčku přehrála v semifinále Petru Kvitovou a ve finále na rozjetou Puigovou nestačila ani Němka Angelique Kerbeová. Portoričanka získala pro svou zemi první zlatou medaili v historii.

  • Mónica Puigová: "V každém z těch utkání jsem hrála lépe a lépe. Rychleji, silněji a zároveň jsem si začala více věřit. Z každého zápasu, z kterého jsem postoupila, jsem získala spoustu zkušeností. Nakonec jsem dosáhla svého největšího snu."
Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý fifteen Mónicy Puigové

O historicky první olympijské zlato pro svou zemi se postaral i 21letý singapurský plavec Joseph Schooling. Dokázal porazit Michaela Phelpse na jeho nejoblíbenější trati 100 metrů motýlek.

  • Joseph Schooling: "Dokázal jsem něco, co nikdo z mé země přede mnou. Ale byla to náročná cesta. Nebudu vám lhát - když chcete dohmátnout jako první, vždycky je to drsné." 
Je nám líto, video expirovalo.
Plavecké finále mužů – 100 m motýlek

"Malachowski se porazit nedá," prorokoval před finále diskařů Robert Harting, šampion z Her v Londýně, kterému se v Riu nepodařilo kvůli zranění postoupit z kvalifikace. Zápolení diskařů mělo mít jasný scénář – zlato měl brát favorizovaný Polák Piotr Malachowski. Posledním pokusem ale všechny šokoval Hartingův o pět let mladší bratr Christoph a zajistil rodinnou obhajobu olympijského zlata. Následně si ale image pokazil poněkud neuměřeným chováním při medailovém ceremoniálu a německé hymně.

  • Christoph Harting: "Jméno Harting už je dobře známé. Někdo je extrovert a rád dělá show, někdo je naopak introvert. Já nejsem šoumen."
Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý olympijský pokus diskaře Christopha Hartinga

Americká beachvolejbalová legenda Kerri Walshová Jenningsová navzdory očekáváním nedosáhla na čtvrté olympijské zlato. Se svou parťačkou April Rossovou v semifinále podlehla domácím Brazilkám Agathě a Barbaře. Z Ria nakonec odjela s bronzovou medailí. Prvně v historii olympijského turnaje zvítězily Evropanky - ze zlaté medaile se radují Němky Laura Ludwigová a Kira Walkenhorstová.

  • Kerri Walshová Jenningsová: "Je to hrozný pocit. Vím, že se mohu pokusit získat zlato v Tokiu. Ale nevím, jestli to chci."

Překvapení se zrodilo i v průběhu fotbalového turnaje žen. Američanky, které byly na olympijských hrách pokaždé ve finále a čtyřikrát zvítězily, se s Riem loučily už ve čtvrtfinále po penaltovém rozstřelu se Švédkami. Ty následně překazily zlatý sen i Brazilkám. Ve finále ovšem Švédky nestačily na Němky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále fotbalistek: Švédsko - Německo

O několikaletou suverenitu přišla v Riu japonská zápasnice Saori Jošidaová. Nedokázala zde napodobit svou krajanku Kaori Ičovou a získat čtvrté olympijské zlato. Vedle tří olympijských triumfů získala Jošidaová ještě třináct titulů mistryně světa. Ve finále váhové kategorie do 53 kilogramů ale podlehla 1:3 Američance Helen Maroulisové.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam zápasu: do 53 kg, do 63 kg, do 75 kg (Ž)

Svou "andersenovskou" pohádku si v Riu prožili házenkáři Dánska. Ve finále turnaje se postavili favorizovaným Francouzům, kteří útočili na třetí olympijské zlato v řadě. Po dramatickém průběhu a těsném výsledku 26:28 ale mohli slavit Dánové, kteří týmu galského kohouta podlehli ve finále předloňského Eura i světového šampionátu v roce 2011.

  • Mikkel Hansen (lídr dánského týmu): "V ostatních finále proti Francii jsme byli vždy od začátku nervózní, ale dnes jsme měli dobrý start. Měli jsme dobře zvolenou taktiku a Francii nepustili k jejím zbraním."
Je nám líto, video expirovalo.
Závěr finále házené Dánsko - Francie

Senzací skončilo také brazilské tažení argentinských pozemních hokejistů. Jihoamerická země, která dlouhodobě disponuje vynikajícím ženským výběrem, ale v mužské kategorii nikdy žádnou z medailí pod pěti kruhy nezískala, opanovala olympijský turnaj, když ve finále porazila Belgii 4:2. Na bronz dosáhli po triumfech z minulých dvou olympiád Němci, kteří v repríze finále z Londýna zdolali Nizozemsko po penaltovém rozstřelu.

  • Facundo Callioni (argentinský útočník): "Jsme perfektní tým. Každý zná svou roli. Každý ví, jaký má v poli úkol."

Neuvěřitelná cesta od hrozícího vyřazení v základní skupině až po olympijské zlato se podařila čínským volejbalistkám. Po třech porážkách ve skupině narazily Číňanky ve čtvrtfinále na domácí favoritky Brazilky, které kralovaly předchozím dvěma olympijským turnajům, a začala se rodit senzace. Číňanky nejenže domácí reprezentaci porazily, ale následně si poradily i s Nizozemskem. Ve strhující finálové bitvě porazily Srbky 3:1 na sety.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články