Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Olympionici se po návratu z Ria podrobí testům kvůli viru zika

Praha - Český olympijský výbor (ČOV) podniká dlouhodobé a systematické kroky k tomu, aby bylo na co nejnižší míru sníženo riziko nákazy českých sportovců virem zika na nadcházejících Hrách v Riu. "Zdraví našich sportovců a členů výpravy je pro nás absolutní prioritou," potvrdil sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Olympijská vesnice v Riu
zdroj: Reuters autor: Sergio Moraes

Právě s ohledem na fakt, že existuje určité riziko nákazy virem zika v dějišti letní olympiády, rozhodl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček o zajištění zdravotních testů pro olympijskou výpravu ihned po jejím návratu do Česka. Testování provede specializované pracoviště Zdravotního ústavu v Ostravě.

Ministerstvo zdravotnictví ČR zároveň vydalo prostřednictvím Státního zdravotního ústavu doporučení jak pro tuzemské olympioniky, tak pro všechny další české návštěvníky Her. "Snažíme se chránit zdraví českých občanů a vést je k zodpovědnosti při cestování a po něm, aby byly před nákazou virem zika uchráněny především těhotné ženy a osoby se sníženou obranyschopností organismu. Také sportovci, kteří budou na olympiádě vystaveni enormní fyzické zátěži a budou reprezentovat naši zemi, si zaslouží podporu," upozornil Němeček.

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Doktor: Zdraví všech členů výpravy je pro nás prioritou

"Situaci vůbec nepodceňujeme, uděláme vše pro to, abychom sportovce nevystavili riziku. Poslední zprávy od Světové zdravotnické organizace (WHO) a od organizátorů z Ria naštěstí mluví o tom, že s příchodem zimního počasí na jižní polokouli počet nakažených virem dramaticky poklesl," uvedl vedoucí české výpravy v Riu Martin Doktor.  

Podle šéflékaře české olympijské výpravy Jiřího Neumanna je nejúčinnější prevencí zabránit bodnutí komárem. A to jak použitím repelentů, tak pohybem v místech nezasažených komáry. "Například instalujeme do pokojů klimatizace, abychom nemuseli otevírat okna. Důraz také budeme klást na správné použití repelentu, který musí být nanesen jako nejsvrchnější vrstva na pokožce, například až na opalovací krém, protože jinak komára neodradí," dodal Neumann.

Ochranný balíček jako prevence proti viru zika. Ilustrační foto
zdroj: Reuters autor: Carlo Allegri

Přední golfisté se bojí nákazy, Federer a spol. naopak se startem v Riu počítají

V minulých týdnech rezignovalo kvůli obavě z nákazy virem zika na svou účast v olympijském turnaji hned několik elitních golfistů a potenciálních favoritů na prvenství. Ať už se jednalo o světovou jedničku Jasona Daye či jiné bývalé lídry žebříčku Fidžana Singha a Ira McIlroye. Cestu do Ria odmítli také Australané Adam Scott a Marc Leishman, Jihoafričané Charl Schwartzel a Louis Oosthuizen a jejich krajanka Lee-Anne Paceová.

Naproti tomu tenisové hvězdy se do Brazílie chystají. "Mám to stále v plánu," podotknul před začátkem Wimbledonu Andy Murray. Podobně se vyjádřil Roger Federer a k hromadným stornům golfových profesionálů poznamenal: "Je to jejich osobní rozhodnutí, ale o změně svého jsem nikdy neuvažoval. Určitě budu v Riu hrát, olympiáda je pro mě vždy prioritou. Budu se stříkat sprejem proti komárům a udělám všechna nezbytná preventivní opatření," zdůraznila švýcarská tenisová ikona.

Ministerstvo zdravotnictví ČR doporučuje:

Zdroj
ČT sport, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články