Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijské zlato z dráhového sprintu obhájil Brit Kenny

Rio de Janeiro - Brit Jason Kenny obhájil olympijské zlato v cyklistickém dráhovém sprintu. Stal se tak pětinásobným olympijským vítězem – třikrát v týmové disciplíně, dvakrát v individuální. Ve finále porazil svého krajana Calluma Skinnera. Třicetiletý Denis Dmitrijev si bronzem připsal vůbec první medaili ze sprintu pro Rusko.

Jason Kenny
zdroj: Reuters

Dva závodníci z jedné země se ve finále královské dráhařské disciplíny utkali popáté v historii OH. Britové tak dokazují, že tento sport na olympijských hrách zcela ovládli. Už v minulých dnech se několik tamních cyklistů zaskvělo světovými rekordy.

Favorizovaný Kenny, jenž se po stříbru z Pekingu 2008 a zlatu z Londýna 2012 představil ve finále individuálního sprintu potřetí za sebou, v obou jízdách Skinnera jasně předčil.

Slavící Jason Kenny
zdroj: Reuters

Osmadvacetiletý rodák z Boltonu si tak připsal již šestý cenný kov pod pěti kruhy - na kontě má pět zlatých a jednu stříbrnou medaili. O čtyři a půl roku mladší Skot Skinner se při olympijské premiéře může přes porážku radovat z druhé medaile.

Český dráhař Pavel Kelemen skončil na 17. příčce, když po úspěšné kvalifikaci a následné porážce s Francouzem Grégorym Baugém neprošel opravnou jízdou prvního kola. V Brazílii bude mít ještě šanci k nápravě v úterním keirinu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná jízda Jasona Kennyho

V druhé disciplíně dráhařského víceboje, tedy omnia, zaujal svým výkonem zejména obhájce zlata z Londýna, Dán Lasse Norman Hansen. Spolu s Rogerem Klugem uzavíral závodní dvojice pro stíhací závod na 4 km a předvedl nový olympijský rekord, čímž odsunul z rekordních tabulek Bradleyho Wigginse. 

S pořadím omnia však znovu zamíchal závěrečný závod prvního dne - divácky atraktivní eliminační závod, ve kterém postupně odpadají vždy nejpomalejší závodníci. Po třech disciplínách tak vede Francouz Thomas Boudat se 106 body, průběžně druhý je vítěz eliminačního závodu Ital Elia Viviani (104 bodů), na třetím místě přenocuje cyklistický fenomén Mark Cavendish (96 bodů).

Až šestý je zatím obhájce zlata Hansen. Dán vyhrál sice na úvod scratch, následně i individuální stíhačku na 4 km, ale nepovedl se mu eliminační závod, v němž skončil poslední osmnáctý a připsal si z něj jen šest bodů.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA

Muži - sprint, finále:

Kenny - Skinner (oba Brit.) 2:0 (10,164, 9,916), o 3. místo: Dmitrijev (Rus.) - Glaetzer (Austr.) 2:0 (10,105, 10,190). Další pořadí: 5. Eilers (Něm.), 6. Sü Čchao (Čína), 7. Baugé (Fr.), 8. Constable (Austr.), ...17. Kelemen (ČR).

Omnium (průběžné pořadí po 3 ze 6 disciplín):

1. Boudat (Fr.) 106 bodů, 2. Viviani (It.) 104, 3. Cavendish (Brit.) 96, 4. Kluge (Něm.), 5. Gaviria (Kol.) oba 90, 6. Hansen (Dán.) 86, 7. O'Shea (Austr.) 76, 8. Monteiro (Braz.) 66.

V kvalifikaci ženského sprintu se olympijským rekordem blýskla Britka Rebecca Jamesová. Stříbrná medailistka z keirinu zajela letmých 200 metrů za 10,721 vteřiny. O tři tisíciny tak vylepšila olympijské maximum krajanky Victorie Pendletonové z Londýna.

Do dalších bojů postoupila následně z prvního kola Jamesová i další favoritky, včetně držitelky světového rekordu Kristiny Vogelové z Německa či vítězky sobotního keirinu Elis Ligtleeové z Nizozemska.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články