Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Neuvěřitelná cesta ke zlatu, Číně hrozilo vyřazení už na začátku turnaje

Rio de Janeiro – Čína byla už v základní části turnaje volejbalistek na pokraji vyřazení, když se umístila na posledním postupovém místě. Nakonec ale získala zlatou olympijskou medaili, ve finále smetla 3:1 na sety Srbsko, které se muselo spokojit se stříbrem. Američanky porazily Nizozemky a slaví zisk bronzových medailí.

Číňanky se radují z nečekaného zlatého vítězství
zdroj: ČT4 autor: Ricardo Moraes

Ve strhujícím finálovém utkání odvrátily Číňanky předpokládaný triumf favorizovaných Srbek vítězstvím 3:1. Po dvanácti letech se asijské volejbalistky vrátily na olympijský trůn, ke kterému ale nevedla vůbec jednoduchá cesta.

V základní skupině porazily Portoričanky a Italky bez ztráty sady, ve zbylých třech utkáních se Srbskem, USA a Nizozemskem byly ale vždy tím jednoznačně slabším celkem. V základní skupině se nakonec umístily na čtvrtém, posledním postupovém místě a na další setrvání v turnaji to příliš nevypadalo.

Ve čtvrtfinále se však postaraly o senzaci, když z turnaje vyřadily domácí volejbalistky, které kralovaly dvěma předchozím olympiádám. V bojích o medaile pak oplatily hladké porážky ze základní skupiny nejprve Nizozemsku a posléze ve finále Srbsku.

To nejprve hladce vyhrálo první set, ale změny v čínské sestavě přinesla lepší pohyb i orientaci ve hře. Zbývající tři sety už měly Číňanky pod kontrolou a mistryně Evropy z roku 2011 se marně snažily vývoj zápasu zvrátit. Ve třetím setu sice téměř zlikvidovaly osmibodové manko, ale koncovka patřila opět Asijkám. Ty pak díky brilantní obraně vyhrály i přetahovanou ve čtvrtém setu.

Hlavní postavou byla znovu jednadvacetiletá Ču Tching, nejproduktivnější hráčka olympijského turnaje, která poprvé zazářila na juniorském světovém šampionátu v roce 2013 v České republice. K finálové výhře přispěla 25 body. Srbky si s jejím razantním útokem často nevěděly rady.

Lang Pching jako první volejbalistka získala titul pod pěti kruhy jako hráčka i jako trenérka. "Vůbec pro mě není důležité, že jsem vstoupila do historie. Jsem strašně šťastná za všechny moje mladé holky, které na tohle tak tvrdě trénovaly," řekla.

Volejbalistky USA slaví olympijský bronz
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

Olympijský bronz získaly volejbalistky USA. Úřadující mistryně světa porazily v utkání o třetí místo Nizozemsko 3:1 a po stříbrech z Pekingu a Londýna mají třetí medaili za sebou. Americké svěřenkyně slavného trenéra Karche Kiralyho v semifinále podlehly v pětisetové bitvě Srbsku, když jejich hvězda Foluke Akinradewová utkání kvůli zranění kolena nedohrála. V zápasu o bronz však Akinradewová opět nastoupila a k výhře přispěla 16 body. Ještě o tři více si připsala Kimberly Hillová.

Nizozemské hráčky zatím nikdy pod pěti kruhy na stupně vítězů nevystoupily. V utkání proti USA dokázaly po dramatické koncovce druhé sady vyrovnat na 1:1, ale pak už zápasu kralovaly soupeřky.

Volejbal, ženy:

O 3. místo:
USA - Nizozemsko 3:1 (23, -25, 22, 19)
Nejvíce bodů: Hillová 19, Akinradewová 16 - Sloetjesová a Buijsová po 15.

Čína - Srbsko 3:1 (-19, 17, 22, 23)

Nejvíce bodů: Ču Tching 25, Chuej Žuo-čchi 13, Sü Jün-li 12 - Boškovičová 23, Rašičová 16, Mihajlovičová a Maleševičová po 11.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články