Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Němky po skvělém výkonu slaví zlato. Medaili má opět i Welshová-Jenningsová

Rio de Janeiro - Vyprodaná aréna na pláži Copacabana se dočkala vyvrcholení turnaje plážových volejbalistek. Brazilskou radost překazily nejprve Američanky, které Larissu s Talitou obraly o bronzové medaile, a ve finále pak také suverénní německé hráčky Ludwigová s Walkenhorstovou. Ty překvapivě jednoznačně přehrály Agathu s Barbarou a symbolicky tak navázaly na své krajany Brinka a Reckermanna, kteří triumfovaly před čtyřmi lety v Londýně.

Brazilky držely s Němkami krok jen část jednoho setu

Brazilské čekání na zlato z plážového volejbalu se prodlužuje. Ani úřadující mistryně světa z loňského šampionátu v Haagu, Agatha s Barbarou, totiž nedokázaly přehrát skvěle hrající německý pár Ludwigová, Walkenhorstová. Ty potvrdily, že se jim proti těmto Brazilkám daří a porazili je v pátem utkání za sebou. Po vydařeném turnaji si tak zasloužené odváží zlato jako první Evropanky v dějinách ženského plážového volejbalu na olympijských hrách.

Mírně nervózní začátek zápasu však nepůsobil tolik jednoznačně a Němky si vybudovaly čtyřbodový náskok až před koncovkou úvodní sadyZa stavu 16:18 rozhodl první set nepovedený servis Agathy, a i když si v následujícím míči pomohla Barbara skvělým smečem, zvrátit nepříznivý stav se brazilské dvojici už nepodařilo. Druhý proměněný mečbol tak zajistil Němkám set poměrem 21:18.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam finále plážového volejbalu: Německo - Brazílie (Ž)

Psychologická výhoda zisku první sady výrazně pomohla Němkám i na začátku toho druhého a za stavu 5:1 se tak ihned přerušovalo oddechovým časem Brazilek. Sebevědomě hrající Němky se však rozhodit nenechaly a vybudovaný náskok si udržely až do konce setu, který nakonec skončil jednoznačně 21:14. Dominovaly především tvrdými útoky, bloky od Walkenhorstové a hbitostí Ludwigové.

"Je to neuvěřitelné. Už tehdy (v Londýně) jsem si řekla: Když to mohli dokázat oni, tak my taky," prohlásila Ludwigová, jež před čtyřmi lety na londýnském písku skončila se Sarou Gollerovou pátá a triumf krajanů pak sledovala v hledišti. "Tady jsme se lepšily s každým zápasem a dokázaly jsme i v takové kulise udržet sebevědomí. Byl tady bouřící kotel, Brazilci byli opravdu hluční. Měly jsme husí kůži," dodala.

"Strašně důležitý byl první set. Všechny jsme si musely zvyknout na vítr, který se v noci zvedl. Ale my jsme z toho udělaly naši vlastní bouři," radovala se třicetiletá Ludwigová, jež prožívá olympiádu potřetí. S Walkenhorstovou hraje čtyři roky, její parťačka je na Hrách poprvé. Letos vyhrály ME a čtyři turnaje Světového okruhu včetně generálky na Rio v Klagenfurtu.

Bronz pro legendu Walshovou-Jenningsovou

V souboji o bronz držely otěže zápasu od začátku domácí hráčky. První nasazené Larissa s Talitou utekly Američankám Walshové-Jenningsové s April Rossovou v prvním setu až o pět bodů a bez větších problémů si pohlídaly celý set poměrem 21:17. Asi v polovině druhého setu se však rozehrála především Kerri Walshová-Jenningsová a její úspěšnost útoků se začala překlápět nad padesát procent. I to pomohlo americkému páru k zisku druhé sady o čtyři body.

Rozehrané Američanky už proti prvnímu nasazenému páru výhodu nepustily a v rozhodující sadě dominovaly 15:9. Legenda plážového volejbalu Walshová-Jenningsová se tak dočkala čtvrté medaile z olympijských her, když na tři zlaté medaile z Atén, Pekingu a Londýna navázala bronzem.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam plážového volejbalu Brazílie - USA, o 3. místo, (Ž)

Plážový volejbal, ženy

O 3. místo

Walshová Jenningsová, Rossová (3-USA) - Larissa, Talita (1-Braz.) 2:1 (-17, 17, 9).

Finále

Ludwigová, Walkenhorstová (4-Něm.) - Agatha, Barbara (2-Braz.) 2:0 (18, 14)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články