Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Nechtělo se mi plácat silami. Drysdala jsem si vyzkoušel, řekl o čtvrtfinále Synek

Rio de Janeiro – Cílovou pásku proťal ve čtvrtfinále až jako druhý za Mahém Drysdalem, Ondřeje Synka však porážka od věčného rivala netrápila. Postup měl jistý a věděl, že hlavní souboj se pravděpodobně odehraje až ve finále. Areál tak opouštěl v dobrém rozmaru, jelikož díky taktice pošetřil síly.

Ondřej Synek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Naposledy závodil v Lucernu před dvěma a půl měsíci, nepočítaje tedy olympijskou rozjížďku, která byla v sobotu ve vysokých vlnách spíš bojem o holý život než jízdou proti soupeřům a času. "Hlavně že se uklidnilo počasí," uvedl Synek. "A povzbudilo mě to směrem k semifinále, což je další závod, bez kterého se do finále nepodívám," prohlásil.

Byla to dost možná zkouška na finále, už ve čtvrtfinále proti sobě oba sokové nikdy nejeli. "Vyzkoušel jsem si ho, jelo se mi dobře, podle plánu. Po 1250 metrech jsem trochu zvolnil, protože jsem věděl, že on by jel až úplně do konce. Mně se nechtělo plácat silami, spíš je použiju až v semifinále. Jsem rád, že jsem se rozjel, jsem pořád ve hře," prohlásil stříbrný medailista z Pekingu a Londýna.

Psychologická bitva to nebyla. Odvetu za prohrané finále před čtyřmi lety chystá Synek až na poslední jízdu o medaile. Sám je spíš taktik, Drysdale naopak nevypustí žádný závod. "Věděli jsme oba dopředu, jak to dopadne. Ale počítá se finále, a ne čtvrtfinále," pousmál se. "Vyzkoušel jsem si ho v tom prostředním kilometru, kdy jede strojové tempo. V pohodě jsem se držel půl lodě před ním," zaradoval se.

Do skifařského ringu se v Riu ale vloží ještě další kohouti. Zejména nejrychlejší muž čtvrtfinále Chorvat Damir Martin, jemuž sedí případné vlnobití, či Belgičan Hannes Obreno, v čtvrtinále třetí, který už Drysdala letos porazil. "Takže to nebude jen mezi námi dvěma," řekl Synek. "Chorvat vypadá fakt dobře. Myslím, že to bude jeden z velkých favoritů."

Je nám líto, video expirovalo.
Čtvrtfinálová jízda Ondřeje Synka

Semifinále už ukáže víc, pro Synka ale stejně bude o taktice. "Pokud to bude nezbytné, tak pojedu až do konce. Pokud to bude probíhat podobně jako dneska, tak i z druhého místa postoupit do finále je v pohodě. Loni na MS jsem také postoupil do finále z druhého místa a nebyl to žádný problém," připomněl zlatý šampionát.

Extrémně touží po olympijském triumfu. Jenomže zatímco v Pekingu (Olaf Tufte) a Londýně (Drysdale) měl vždy jednoho hlavního soupeře, tentokrát jich bude mít víc. "Chuť tam ale určitě je. Jezdím šestnáct let v kuse, teď už mám jediný cíl, vyhrát olympiádu. Třeba se to nikdy nepovede, ale dělám pro to všechno a doufám," uvedl Synek.

I proto v Riu už skončily mezi skifaři kamarádské řeči a nastoupila rivalita. "Pomáhá mi to, je to zdravé, žene mě to dopředu. Já si myslím, že jeden bez druhého bychom nebyli tam, kde jsme," nabízí výhody letitého soupeření s Drysdalem.

Aby ho porazil, je ochoten vstávat ráno před pátou. Rozhodl se totiž, že nebude bydlet v bytě nedaleko jezera, ale zůstane ve své posteli v olympijské vesnici, byť to znamená hodinu cestování navíc. "Nejsem žádná fňukna," prohlásil. "Navíc tady pořád troubí taxíky a ve čtyři ráno kokrhá kohout. Dneska nám policejní motorky razily cestu, bylo to v pohodě," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články