Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Moderní pětibojaři museli improvizovat, do bazénu jim padal popel

Rio de Janeiro – Sotva přicestovali do dějiště olympijských her, už řeší první problémy. Moderním pětibojařům padal během tréninku do bazénu popel. Na protějším kopci totiž hořelo. Plánovanou střeleckou přípravu proto museli zrušit.

Moderní pětibojař Jan Kuf
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Co se týče organizace, tak je to na brazilský způsob. Nějak to funguje, ale není to dokonalý. Byli jsme na to připraveni, takže naše očekávání zapříčinilo to, že se člověk moc nerozčiluje," řekl v klidu olympijský vítěz z Londýna David Svoboda.

Svoboda i trenér Jakub Kučera jsou společně na třetí olympiádě. V Pekingu a především před čtyřmi lety ve Velké Británii bylo vše perfektní. "Tady závod není připravený úplně tak, jak by měl být. V porovnání s posledními olympiádami je to tady nestandardní z hlediska dopravy a všeho okolo," konstatoval Kučera.

Moderní pětibojaři jsou v Riu od neděle a při prvním plaveckém tréninku je čekalo nemilé překvapení. "Hořel nějaký kopec, takže bazén byl plný popela," hlásil olympijský novic Jan Kuf. "Padaly větší i menší kousky. Bylo to zajímavý, v ohništi jsme si zaplavali, ale o nic nešlo. Jenom jsme měli špinavou vodu v bazénu," doplnil Svoboda.

Jelikož se závod uskuteční večer a při zdejším závodě Světového poháru bylo okolí stadionu tmavé, chtěli Češi simulovat soutěžní podmínky. Proto si rezervovali časy dlouho dopředu a Brazilci jim vše přislíbili. A výsledek? "Tréninková střelnice je někde jinde a prakticky tam nejsou světla, takže oni vše splnili, ale trénovat večer se nedá," uvedl Kučera.

Těšit se pětibojaři zato můžou na parkur. Kvalita koní se dá čekat vysoká. "V Brazílii je jízda na koni, i když to tak nevypadá, jeden ze sportů, který má úroveň a tradici. Chyby budou pramenit spíš z toho, že parkur a koně budou příliš kvalitní na jezdeckou úroveň některých pětibojařů a spíše pětibojařek," mínil Kučera.

Jednatřicetiletý Svoboda, který doplatil na nekvalitní koně před osmi lety v Pekingu, se na parkur v Riu také těší. "Při svěťáku vypadali koně dobře a mohla by to být docela příjemná jízda. Skáčou hezky vysoko a jsou dobře ovladatelní. Snad se nám podaří prodat náš poctivý jezdecký trénink," zakončil Svoboda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články