Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Mezi dalšími ruskými absencemi je i cyklista Zakarin

Lausanne – Do Ria se kvůli předchozímu dopingovému trestu nepodívají silniční cyklisté Ilnur Zakarin (mj. vítěz jedné z etap letošní Tour de France) a Olga Zabelinská. Startovat nesmí také zápasník Viktor Lebeděv. Zákazy potvrdily světové federace UCI a UWW. Tyto tři absence se přidají k dalším desítkám ruských závodníků. 

Ilnur Zakarin
zdroj: ČTK/PA autor: Pier Maulini

Speciální komise UWW doporučila, aby byl start pod pěti kruhy v Brazílii umožněn šestnácti z celkem sedmnáctky nominovaných ruských zápasníků. Zdůvodnila to tím, že těchto 16 závodníků bylo testováno akreditovanými laboratořemi mimo Rusko a nikdo z nich nebyl zmíněn ve zprávě, která naznačuje v zemi fungování státem řízeného dopingu.

Lebeděvovi nesmí v Riu startovat s ohledem na pozitivní dopingový test z roku 2006. V souladu s pravidlem, jež Rusům nastavil Mezinárodní olympijský výbor - na olympiádě se nesmí představit žádný ruský sportovec s dopingovým hříchem z minulosti.

UCI dnes potvrdila, že na start nepustí tři ruské cyklisty. Přestože nezveřejnila jejich jména, jde prakticky jistě o vítěze jedné z etap letošní Tour de France Zakarina, dvojnásobnou bronzovou medailistku z Londýna Zabelinskou a také Sergeje Šilova. Všichni pykali za užití nedovolených látek v minulosti.

Dalším třem ruským cyklistům hrozí vyřazení na doporučení Světové antidopingové agentury WADA kvůli dosud nedořešeným dopingovým případům. Povolení ke startu v Riu tak dostalo celkově 11 ruských cyklistů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články