Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Měsíc do Ria: Stadiony jsou připraveny, zemí ale stále zmítají problémy

Rio de Janeiro – Sportoviště jsou připravena včetně problémového velodromu, jinak ale přípravy na olympijské hry v Riu de Janeiro dál provázejí potíže a obavy. Zemí zmítají ekonomické problémy, vyšetřování korupce, nestabilní politická situace s protesty a pouliční kriminalita, kterou na vlastní kůži pocítili už i někteří sportovci. Do toho se řeší obavy z viru zika, ale také doping. Do slavnostního zahájení Her bude v úterý zbývat měsíc.

Když Rio v roce 2009 vyhrálo v boji o pořádání Her, tehdejší politické špičky slibovaly hospodářský růst, zlepšení infrastruktury a životního prostředí a příliv turistů. Zatím nic takového nepřišlo. Stát už napumpoval do příprav miliardy dolarů navíc, z korupce při zadávání zakázek jsou vyšetřovány i politické špičky a záliv Guanabara (soutěže jachtařů) je stále znečištěn.

Potíže se dají očekávat v dopravě. Klíčová šestnáctikilometrová trasa metra z Barra da Tijuca na západě města do částí Ipanema a Copacabana stála o více než miliardu dolarů víc, nebude zkolaudována a budou ho moci využívat podle posledních informací pouze akreditovaní účastníci Her. A protože v průběhu olympijských her fungují na silnicích vyhrazené pruhy pro dopravu účastníků, dá se očekávat kolaps v místní dopravě.

Pouliční násilí a kriminalita jsou v některých částech Ria běžné. Setkali se s ním ruští vodní slalomáři při soustředěních, přepadena byla paralympijská jachtařka a basketbalistka Liesl Teschová. Na průběh OH proto bude v ulicích dohlížet 85 000 vojáků a policistů, což je dvojnásobek oproti Londýnu 2012. Zatímco distancovaní ruští atleti řeší, jak získat výjimku od IAAF, aby mohli v Riu závodit, organizátoři řeší jiný dopingový problém.

Světová antidopingová agentura WADA odebrala laboratoři v Riu akreditaci kvůli chybným výsledkům testů. Pokud se nepodaří situaci napravit, budou muset pořadatelé Her posílat odebrané vzorky jinam, například do laboratoří v Los Angeles, Salt Lake City, Bogotě, Havaně nebo Mexiku. Laboratoř v Riu o akreditaci přišla na devět měsíců už v roce 2012 a další trest přišel kvůli opakovaným nedostatkům v roce 2013 a trval až do loňska.

Komplikace kvůli tomu museli řešit pořadatelé fotbalového mistrovství světa, odebrané vzorky se posílaly k analýzám do Lausanne, což stálo statisíce dolarů. Laboratoř mezitím investovala do modernizace 56 milionů dolarů (1,37 miliardy korun), problémy ale nevyřešila. 

Zatím jedinou ruskou atletkou v Riu může být devětadvacetiletá osmistovkařka Julia Stěpanovová, která je korunní svědkyní v případu ruského státem organizovaného dopingu. IAAF jí udělila výjimku a umožnila závodit coby neutrální sportovkyni. O stejnou výjimku žádá více než 80 ruských atletů, ale podle všeho se s výjimkami bude hodně šetřit.

Julia Stěpanovová
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

V neposledním případě je problémem vir zika. S příchodem zimy v Jižní Americe se sice zmírnil výskyt komárů, kteří nákazu přenášejí, navíc se vyskytují především ve vnitrozemí a na severovýchodě, ale obavy zahraniční sportovci stále mají a někteří dokonce účast na OH i kvůli tomu zrušili. Zdravotní riziko nepodceňuje ani český tým a všichni členové budou po návratu otestováni.

Organizátoři sázejí na to, že Hry v Riu budou přátelské, srdečné, barevné a v rytmu brazilského karnevalu. "Ale jsme blízko sociálního kolapsu, což může ovlivnit olympiádu a zničit image naší země," varoval vrcholný představitel státu Rio de Janeiro Leonardo Espíndola.

Přehled informací o letních olympijských hrách v Riu de Janeiro:

Olympijské hry se budou konat od 5. do 21. srpna. Paralympijské hry se budou konat od 7. do 18. září. Je to poprvé, co se olympiáda odehraje v Jižní Americe.

13. září 2007 - o pořadatelství Her se ucházelo sedm měst: Chicago (USA), Madrid (Španělsko), Rio de Janeiro (Brazílie), Tokio (Japonsko), Dauhá (Katar), Baku (Ázerbájdžán) a Praha.

4. června 2008 - Chicago, Tokio, Rio de Janeiro a Madrid se staly čtyřmi finalisty. 2. října 2009 - v Kodani bylo oznámeno vítězství Ria de Janeiro.

9. října 2009 - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) schválil přidání sedmičkového ragby a golfu do programu OH 2016 a 2020. 30. dubna 2014 - místopředseda MOV John Coates v prohlášení uvedl, že příprava na olympiádu v Riu je "nejhorší", jakou kdy viděl.

24. listopadu 2014 - Byli představeni dva maskoti pro olympijské a paralympijské hry. Maskot pro olympiádu Vinicius představuje kombinaci různých původních brazilských zvířat, paralympijský maskot Tom je kombinací původních brazilských rostlin.

26. února 2016 - Kvůli náznakům, že virus zika způsobuje mikrocefalii u novorozenců, varovala americká Střediska pro kontrolu a předcházení nemocem (CDC) těhotné ženy, aby "zvážily cestu" na olympiádu. Později CDC radu zesílila, když těhotným vzkázala: "Nejezděte na olympiádu."

18. března 2016 - Se sílícími obavami, zda bude Brazílie odpovídajícím způsobem připravena na olympiádu, prohlásil MOV, že "velmi bedlivě" sleduje politické události v zemi.

30. března 2016 - Rezignoval brazilský ministr sportu George Hilton. Nahradil ho Ricardo Leyser.

31. března 2016 - Brazilské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že rezignoval plukovník Adilson Moreira, šéf skupiny, která má na starosti bezpečnost LOH.

21. dubna 2016 - V řecké Olympii byla zapálena olympijská pochodeň.

21. dubna 2016 - Jen několik hodin po zapálení olympijské pochodně se v Riu zřítila část cyklistické stezky za 12 milionů dolarů, která byla jedním z velkých projektů renovace města před OH. Zahynuli dva lidé, tři byli zraněni.

27. dubna 2016 - Olympijská pochodeň odcestovala do Brazílie.

30. května 2016 - Olympijská pochodeň dorazila do Brazílie. Rivaldo, jeden z nejúspěšnějších a nejslavnějších brazilských fotbalistů, vyzval na sociálních sítích lidi, aby nejezdili do jeho země na OH kvůli násilí zamořujícímu Rio.

27. května 2016 - V otevřeném dopise Světové zdravotnické organizaci (WHO) vyzvalo více než 100 lékařů a profesorů, aby byly olympijské hry v Riu odloženy či přeloženy kvůli sílící epidemii viru zika.

3. června 2016 - MOV představil první "uprchlický tým", který bude startovat na OH.

17. června 2016 - Guvernér státu Rio de Janeiro vyhlásil stav nouze kvůli ekonomické krizi, která státu brání "dostát svým povinnostem v přípravě olympijských a paralympijských her".

24. června 2016 - Světová antidopingová agentura oznámila, že odebrala licenci jediné brazilské laboratoři, která měla kontrolovat vzorky sportovců.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články