Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Medaile pro Rio byly vyrobeny s důrazem na udržitelný rozvoj

Rio de Janeiro - Téměř 2500 medailí pro olympijské hry v Riu de Janeiro bylo vyrobeno s důrazem na udržitelný rozvoj. Necelých sedm týdnů před zahájením Her cenné kovy, o něž se bude v srpnu bojovat, představili organizátoři za přítomnosti šéfa Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha.

Je nám líto, video expirovalo.
Organizátoři Her v Riu představili podobu olympijských medailí

Tvůrci medailí měli snahu propojit sílu olympijských hrdinů s mocí přírody. Zhruba 500 gramů vážící medaile by tak měly odpovídat kritériím udržitelného rozvoje  zlato na těch nejcennějších bylo získáno bez využití rtuti a stříbrné a bronzové medaile byly vytvořeny z 30 procent z recyklovaných materiálů.

Ještě větší poměr recyklovaných materiálů v sobě mají zelené stužky, na nichž jsou medaile zavěšeny. Z poloviny jsou vyrobeny z plastových lahví.

Poprvé v historii budou medaile o něco tlustší ve středu než na okraji. Na jejich jedné straně budou vavřínové listy, symbol úspěchů, doplněné logem Ria 2016. Druhou stranu tvoří podle olympijské tradice postava řecké bohyně vítězství Niké v pozadí se stadionem Panathinaiko a Akropolí. Druh sportu je vyryt laserem po obvodu medaile.

Celkem bylo vyrobeno 2488 medailí: 812 zlatých, 812 stříbrných a 864 bronzových. První olympijské hry v Jižní Americe začnou 5. srpna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články