Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Maslák si olympijské finále nezaběhne, Kudlička i Balner kvalifikaci zvládli

Rio de Janeiro - Zaběhl svůj nejlepší letošní čas 45,06 a v semifinále čtvrtkařů skončil na solidním třetím místě. Do vytouženého olympijského finále na 400 m se však dvojnásobný halový světový šampion Pavel Maslák nedostal. Naopak oba čeští tyčkaři Jan Kudlička i Michal Balner se výkony 570, respektive 560 centimetrů probojovali do olympijského finále.

Pavel Maslák (vpravo) v semifinále olympijské čtvrtky
zdroj: Reuters autor: KAI PFAFFENBACH

Balner zvládl 530, 545 i 560 cm na první pokus, ale na 570 už neuspěl. To ho však nakonec mrzet nemuselo, předchozí čistý zápis ho zařadil na dělené desáté místo a vynesl mu postup do pondělního finále. Český rekordman a vicemistr Evropy Kudlička naproti tomu zdolal 560 cm až napotřetí, ale přes 570 se pak přenesl rovněž.

"Myslel jsem si, že 560 bude na první pokus stačit úplně v pohodě na finále. Pak jsem se na to trochu vyfláknul a zkoušel jsem tvrdší tyč. První pokus byl takový rozcvičovací, druhý dobrý, při třetím jsem se málem zabil. Pak jsem se trochu polekal, ale stačilo to a těšíme se na finále, jsem připraven," řekl Balner.

Kudlička prožil v kvalifikaci horkou chvilku, protože 560 dvakrát shodil a měl nůž na krku. "Vnitřně jsem byl přesvědčený, že to skočím," prohlásil Kudlička. Pochválil si i podmínky - bezvětří a teplotu "akorát". "Výkony tomu odpovídají," upozornil na devět mužů přes 570. "Ale finále bude úplně o něčem jiném," dodal.

Soutěž se protáhla i proto, že byly rozbité stojany a nešla nastavit první výška. Rozhodčí tak museli pokládat na stojany laťku ručně. "A nevěděli," prozradil Kudlička. "Nakonec se to zvládlo, ale doufám, že už se to nebude opakovat," řekl. Češi budou ve finále dva z jedné země jako jediní. "To je super," shodli se.

Letošní vicemistr Evropy Maslák v pátek těsně prošel z rozběhů, od vyřazení ho dělily dvě setiny. V semifinále se v cílové rovince prodral na třetí místo, z kterého ještě šlo postoupit časem, ale už v předchozím prvním běhu byli běžci na třetí a čtvrté pozici rychlejší. Celkově Maslák obsadil 16. místo.

"Druhá dráha byla asi horší, takže jsem to nemohl rozběhnout, ale očividně mi to svědčilo. Změnil jsem taktiku a běželo se mi docela dobře. Škoda toho rozběhu, kdybych měl lepší dráhu, tak by to bylo lepší, ale s tím, co jsem tu předvedl, jsem spokojený," zhodnotil Maslák semifinále.

Stejně jako v rozbězích byl opět nejrychlejší obhájce prvenství z Londýna Kirani James z Grenady, i s vypuštěným závěrem zaběhl čas 44,02. Jeho pekingský předchůdce na nejvyšším stupni Američan LaShawn Merritt postoupil z druhého místa (44,21). Do finále se zato nedostali další londýnští medailisté, stříbrný Luguelín Santos ani bronzový Lalonde Gordon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články