Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Maracaná: 4 sportoviště. Atletika, ceremoniály i lukostřelba

Rio de Janeiro – Oblast Maracaná zahrnuje v Riu čtyři významná místa. Fotbalový svatostánek stejného názvu bude kromě fotbalu hostit slavnostní ceremoniály, nedaleká hala Maracanazinho zase Brazilci hodně vyhlížený volejbalový turnaj. Na Sambodromu se tentokráte nebudou prohánět polonahé karnevalové tanečnice, ale vyvrcholí zde lukostřelecké turnaje a maratonské závody. Nezvykle mimo hlavní centra dění je umístěn atletický Olympijský stadion.

Stadion Maracaná
zdroj: ČTK/AP

Maracaná: Nejslavnější z nejslavnějších

Je to bezesporu svatostánek fotbalu. Navzdory tradicím to tentokráte není atletický stadion, kde všechno vypukne. Olympijské hry začnou a skončí právě tady.

Je to aréna stvořená pro velké zápasy, místo, kde v roce 1950 museli Brazilci skousnout jednu z největších porážek své historie a kde byli dekorováni poslední mistři světa Němci. Pelé zde vstřelil svůj tisící gól, hrálo se tu finále Copy América.

Zatímco řada ostatních sportovišť se dokončovala na poslední chvíli, Maracaná mohlo hostit olympijské soutěže téměř kdykoli. A to především díky rozsáhlé rekonstrukci před MS ve fotbale. Stadion dostal před světovým šampionátem novou střechu a kapacita byla snížena na 74 750 diváků. I tak zůstává Maracaná největším stadionem Jižní Ameriky.

Maracaná

Sporty: fotbal, slavnostní zahájení i ukončení

Kapacita: 74 750 diváků

Uvedení do provozu: 1950 (po rekonstrukci 2013)

Olympijský stadion Joaoa Havelange

Stadion nese několik označení. Říká se mu Engenhao podle čtvrti Engenho de Dentro, od roku 2015 používá domovský fotbalový klub Botafogo název Estádio Nilton Santos podle svého bývalého hráče Níltona Santose, který má před stadionem sochu. Nejčastějším označením je však Olympijský stadion Joaoa Havelange pojmenovaný podle bývalého předsedy FIFA.

Olympijský stadion Joaoa Havelange
zdroj: ČTK/AP

Nekonají se zde slavnostní olympijské ceremoniály a nestojí v centru dění. I proto se tu neuskuteční všechny atletické disciplíny – chodecké závody nebo maratony se konají na jiných místech v Riu.

Stadion přesto nemůže být opomenut, přestože jeho sláva nemůže ani zdaleka dosáhnout slávy Maracana. Dostavěn byl v roce 2007 a kapacitu pro olympijské hry má 60 000 diváků.

Olympijský stadion Joaoa Havelange

Sporty: atletika, fotbal

Kapacita: 60 000 diváků

Uvedení do provozu: 2007

Maracanazinho

Brazilci milují volejbal a není proto divu, že dějištěm soutěží tohoto tradičního olympijského sportu zvolili jeden ze svých netradičnějších stadionů. Hala Maracanazinho hostila ve své historii už mistrovství světa, Panamerické hry a několikrát také finále Světové ligy.

Nekonaly se tu ovšem jen vrcholné sportovní akce. Probíhaly zde soutěže miss, koncertovali tu Paul Anka nebo The Jackson 5.

Hala Maracanazinho u stadionu Maracaná
zdroj: ČTK/AP

Maracanazinho

Sporty: volejbal

Kapacita: 12 000 diváků

Uvedení do provozu: 1954 (po rekonstrukci 2004)

Sambodrom

Každý rok zde vrcholí masopustní radovánky a nejslavnější karneval na světě. Během přehlídek škol samby se zde napěchuje na 90 tisíc diváků. Na soutěže v lukostřelbě nebo na maratonské závody se zde počítá s o trochu méně bujarou atmosférou.

Sambódromo
zdroj: ČTK/AP

Sambodrom

Sporty: atletika (maraton), lukostřelba

Kapacita: 36 000 diváků

Uvedení do provozu: 1984

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články