Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kvůli dopingu o více než sto méně. Rusko bude v Riu reprezentovat 271 olympioniků

Rio de Janeiro – Ruská výprava bude mít na olympijských hrách v Riu de Janeiro 271 sportovců. Konečný počet oznámil den před slavnostním zahájením na tiskové konferenci v dějišti Her předseda Ruského olympijského výboru Alexander Žukov. Z původní nominace vypadlo kvůli dopingovému skandálu celkem 116 olympioniků.

Olympijská a ruská vlajka
zdroj: ČTK/AP/ autor: Patrick Semansky

Kvalifikační kritéria na OH splnilo 387 ruských sportovců. Pro všechny atlety ale platil zákaz účasti na mezinárodních soutěžích už od loňského listopadu, následoval hromadný trest pro všechny ruské vzpěrače a start ostatních závisel na rozhodnutí mezinárodních sportovních svazů, potažmo zvláštní tříčlenné komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Po šokující zprávě Antidopingové agentury WADA o několikaletém systematickém a státem podporovaném dopingu v Rusku zvažoval MOV plošný trest pro všechny tamní sportovce. Pro jejich účast pak stanovil přísná kritéria: nesměli být například zmíněni ve zprávě WADA nebo mít v minulosti trest za doping.

V sítech pak uvízli další sportovci: nejvíce z veslování, další z kanoistiky, cyklistiky, plavání, zápasu a jachtingu. Nakonec jich bude moci v Riu bojovat o medaile 271. V čele ruské výpravy při pátečním zahájení na Maracaná půjde coby vlajkonoš volejbalista Sergej Teťuchin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články