Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kvitová si o zlato nezahraje, Puigové podlehla ve třech setech

Rio de Janeiro – Petra Kvitová prohrála v semifinále ženského turnaje na olympijských hrách v Riu de Janeiro s Monicou Puigovou z Portorika po téměř dvouhodinové bitvě 4:6, 6:1 a 3:6. O bronz se poslední česká zástupkyně v tenisových dvouhrách utká v sobotu s Američankou Madison Keysovou, která prohrála s Angelique Kerberovou z Německa 3:6 a 5:7.

Petra Kvitová
zdroj: Reuters autor: Kevin Lamarque

"Tohle nebyl zápas, na který bych mohla být pyšná. Tenis a sport je strašně nahoru a dolů, protože jednu chvíli je člověk v euforii a za chvíli je zase dole," řekla Kvitová.

Doufá, že se rychle zvedne. "Budu zase muset být zmobilizovaná na boj o bronz. Převládá velké zklamání, ale doufám, že za pár hodin to bude lepší." Se světovou devítkou Keysovou má Kvitová vyrovnanou bilanci 2:2, naposledy letos v květnu s ní prohrála na antuce v Římě 3:6 a 4:6.

"Raději bych hrála o zlato, ale bronz je krásná medaile a já jsem přijela pro medaili. Doufám, že se rychle oklepu a bude lépe," řekla. Plánovala, že zkusí na pár hodin hodit tenis za hlavu, aby se uklidnila.

Česká jednička odstartovala první vzájemné utkání s Puigovou dobře. Vyhrála úvodních šest fiftýnů a podobně jako ve čtvrtfinále rychle získala brejk. Jenže dvaadvacetiletá Portoričanka, která v Riu vyřadila světovou čtyřku Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska dvakrát 6:1, brzy zpřesnila hru, vyrovnala a postupně začala dominovat.

"Nemohla jsem nic dělat, protože když mi přes síť přiletěla ta koule, tak jsem neměla ani čas reagovat," řekla dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová.

Prakticky nekazila ve výměnách od základní čáry, navíc lépe podávala a v deváté hře vybojovala brejk, který pak potvrdila. Kvitová ztratila v Riu druhý set, o ten první přišla v úvodu osmifinále proti Jekatěrině Makarovové.

Podobně jako proti Rusce i tentokrát se šestadvacetiletá hráčka z Fulneku oklepala a v druhé sadě srovnala. Kvitová vedla už 5:0 a v dlouhé sedmé hře proměnila třetí setbol. "Převzala jsem iniciativu a soupeřka se stáhla," řekla česká hráčka.

V rozhodujícím dějství však česká jednička opět ztrácela. "Byla to přetahovaná. Jeden game tak, druhý tak. Jako na houpačce," řekla Kvitová. Hned ve druhém gamu přišla o podání, když při druhém brejkbolu zbytečně vyhodila nahraný forhend.

Vzápětí sice získala brejk zpět, ale v další hře jí 34. hráčka světa servis opět sebrala. "Škoda, že jsem pořád dotahovala, to bylo psychicky hodně náročné. Nebylo to, co jsem si přála," řekla.

Kvitová i podruhé ztrátu dokázala napravit, jenže v osmém gamu si po několika vyčerpávajících výměnách své podání potřetí v sadě prohrála a Puigová už následně brejk potvrdila.

Petra Kvitová
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Odehrála pátý zápas v šesti dnech a už cítila únavu. "Připadala jsem si těžší než o den dříve. Únava se kumuluje, není to nejlepší, ale i tak jsem se nehýbala úplně nejhůře," řekla Kvitová.

"Snažila jsem se to ubojovat uvnitř. Byl to boj sama se sebou. Ne, abych zbytečně plýtvala energií," vysvětlila.

Kvitová v Riu usiluje o druhou olympijskou medaili z dvouhry pro samostatné Česko. V singlu dosud cenný kov pod pěti kruhy získala jen Jana Novotná, která v roce 1996 v Atlantě vybojovala bronz.

Tenis

Ženy:

Dvouhra - semifinále: Puigová (Portor.) - Kvitová (11-ČR) 6:4, 1:6, 6:3.

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále: A. Murray (2-Brit.) - Johnson (USA) 6:0, 4:6, 7:6 (7:2), Nadal (3-Šp.) - Bellucci (Braz.) 2:6, 6:4, 6:2, Nišikori (4-Jap.) - Monfils (6-Fr.) 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (8:6), Del Potro (Arg.) - Bautista (10-Šp.) 7:5, 7:6 (7:4).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články