Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvitová = bronzová. Česká tenistka v bitvě o třetí místo zdolala Keysovou

Rio de Janeiro – V pátek jí unikl postup do finále, Petra Kvitová ale den poté ukázala, že jí porážka nikterak nepoznamenala. Spíše naopak. V utkání o třetí místo ovládla bitvu s Madison Keysovou z USA a po setech 7:5, 2:6 a 6:2 v Riu de Janeiro vybojovala bronzovou medaili. V mužském singlu je blízko obhajobě zlata Andy Murray, jenž postoupil do finále.

Slavící Petra Kvitová
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Šestadvacetiletá Kvitová získala pro samostatnou Českou republiku teprve druhou tenisovou medaili z dvouhry a navázala na singlový bronz Jany Novotné z Atlanty v roce 1996.

Petra Kvitová po zisku olympijské medaile:

"Mít medaili z olympiády je jedna z největších věcí, která se mi v kariéře povedla. Vyhrála jsem Fed Cupy a turnaje WTA, ale tohle je jeden z nejlepších dnů. Vím, že to oslavím, a jsem opravdu hrdá, že jsem to dokázala získat pro Česko."

Ještě několik minut po zisku bronzu slzela Kvitová štěstím. "Od začátku sezony jsme se víceméně připravovali na olympiádu, takže tohle je satisfakce. Po roku, který není úplně hvězdný, tak stejně získat bronz, si myslím, že je skoro nadlidský úkol. Ty slzy štěstí jsem neměla hodně dlouho. Takže jsem hodně ráda, že přišly," řekla.

Kvitová dokázala dvakrát triumfovat na trávě ve Wimbledonu a olympijský bronz hodnotila stejně. "Kdybych vyhrála zlato, bylo by to asi nad nimi. Nemůžu to úplně srovnat s Fed Cupy, je to něco výjimečného, mám všechno v jedné řadě," řekla. 

Světová čtrnáctka Kvitová v posledním vzájemném souboji s Keysovou prohrála v květnu na antuce v Římě 0:2 na sety, dnes ale podala proti o pět míst výše postavené hráčce na žebříčku WTA mnohem lepší výkon.

Česká jednička hned v úvodní hře nevyužila brejkbol a pak v prvním setu většinu času dotahovala. Agresivně hrající Keysová si v desátém gamu vypracovala dva setboly, Kvitová ale díky dobrému servisu oba odvrátila. Rodačka z Bílovce naopak v následujícím gamu po výborném forhendu po lajně sebrala soupeřce podání a následně dotáhla sadu k vítězství.

Kvitová tradičně neudržela konstantní výkonnost po celý zápas a v druhém setu od stavu 2:2 prohrála čtyři hry po sobě. V rozhodujícím dějství ale přišel další zvrat. Česká levačka hned v úvodním gamu zvládla dva těžké voleje a vydřela brejk. Ve třetí gamu získala soupeřčin servis znovu a pak vedla už 4:0.

Za stavu 5:2 šla Kvitová podávat na výhru. Blízkost cenného kovu na ni dolehla a nevyužila vedení 40:0, dokonce musela odvracet brejkbol, ale čtvrtý mečbol už proměnila. Poklekla na dvorec, nevěřícně schovala hlavu do dlaní a mohla si užívat zisk své první olympijské medaile.

"Možná i proto, že ona asi byla mírná favoritka, tak jsem necítila zas takový tlak a už při rozcvičce jsem byla mentálně připravená. A od začátku zápasu mi přišlo, že jsem to s hlavou zvládala super. O to jsem se i opírala," řekla Kvitová a dodala: "Nejdůležitější faktor byla hlava, která všechno držela pohromadě. Čekala jsem na možnost, až ji budu moci brejknout, což se mi v důležitých momentech podařilo."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články