Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kulhavý nestačil pouze na Schurtera a získal olympijské stříbro

Rio de Janeiro – Obhajoba zlata nevyšla, ale Jaroslav Kulhavý může být navýsost spokojený. Na náročné olympijské trati získal stříbrnou medaili, když nestačil pouze na nedostižného Nina Schurtera. Zbylí dva čeští závodníci Ondřej Cink (14. místo) ani Jan Škarnitzl (22.) na nejlepší nestačili. Šance Petera Sagana na úspěch zhatil v úvodu závodu defekt, slovenský šampion poté již závod jen dojížděl.

"Radost je obrovská. Panuje spokojenost a myslím, že si to ještě uvědomím s odstupem času," řekl Kulhavý, kterého od třetího kola bolel žaludek. "Za dané situace jsem jel strop, líp jsem se připravit nemohl. Jsem maximalista, chci vyhrávat, ale ještě budu mít šanci," řekl Kulhavý.

Schurter k pěti titulům světového šampiona přidal třetí olympijskou medaili a má kompletní sbírku. "Na tuhle zlatou jsem dřel čtyři roky a jsem rád, že to vyšlo. Když se ohlédnu, potřeboval jsem být druhý v Londýně, abych se vrátil silnější. Mám bronz z Pekingu, stříbro z Londýna teď zlato v Riu. Je to perfektní příběh," uvedl Švýcar.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/DPA autor: Michael Kappeler

Začátek vyšel Saganovi, pak přišel defekt

Začátek závodu výtečně vyšel Peteru Saganovi, který se na několika stovkách metrů dokázal dostat z poslední řady až na třetí pozici. Na ní se poté držel v úvodním kole, avšak ke smůle slovenského šampiona přišel defekt předního kola – vzhledem ke vzdálenosti od depa znamenal tento problém konec všech nadějí a Sagan se zbytkem závodu protrápil.

Start naopak ideální neměl Jaroslav Kulhavý, avšak dokázal se dostat zpět mezi nejrychlejší a po stíhací jízdě vytvořil na úplném čele dvojici s Ninem Schurterem. Toto duo se střídalo ve tvoření tempa a postupně ujíždělo další dvojici ve složení Carlos Coloma, Maxim Marotte. Výrazně už ztráceli zbylí dva čeští závodníci Ondřej Cink a Jan Škarnitzl, špatně se jelo i dvojnásobnému olympijskému vítězi Julienu Absolonovi.

Zvrat v rozložení sil přišel až v polovině šestého z celkem sedmi kol. Schurter začal rychle odjíždět Kulhavému, který už nebyl schopen akceptovat jeho tempo a oba vedoucí závodníci se oddělili. Schurter ukázal, že je oprávněným bikerským králem a dojel si pro jasné zlato. 

Kulhavý na něho v cíli ztratil tři čtvrtě minuty a získal desátou českou medaili na těchto olympijských hrách. Pro bronz si nakonec s citelným odstupem dojel španělský veterán Carlos Coloma.

Cyklistika – horská kola:

1. Schurter (Švýc.) 1:33:28, 2. Kulhavý -50, 3. Coloma (Šp.) -1:23, 4. Marotte (Fr.) -1:33, 5. Botero (Kol.) -2:16, 6. M. Flückiger (Švýc.) -2:24, 7. Braidot (It.) -2:57, 8. Absalon (Fr.) -3:15, ...14. Cink -4:50, 22. Škarnitzl -7:43.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články