Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Krpálek: Narození syna změnilo mé priority, medaili chci ale pořád

Praha - Jedna z českých medailových nadějí pro olympijské hry v Riu de Janeiro judista Lukáš Krpálek dostal nový impuls, když se mu narodil syn Antonín. Bývalý mistr světa připouští, že ho to změnilo hlavně psychicky, ale o to větší touhu má získat pro svého syna medaili.

Judista Krpálek v soupravě na olympiádu v Riu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Popravdě bude těžké od malého odlétat, protože jsme se už výborně sehráli. Jedu na trénink, vrátím se, najíme se spolu a jdeme si lehnout. Je to velký spáč, má být po kom, je to hodné dítě," řekl Krpálek. "Je to pro mě o to větší motivace získat medaili a vrátit se domů za rodinou," dodal.

Narození syna mu pomáhá především psychicky, přičemž právě problém se vstřebáváním tlaku na výsledky ho v posledních letech brzdil. "Cítím se úplně jinak než předtím. Člověk zjistí, že jsou důležitější věci než jen bojovat o medaile. Samozřejmě o medaili chci bojovat také, ale nejdůležitější je pro mě rodina a to, že máme zdravého syna," prohlásil rodák z Vysočiny.

Nenaplnily se ani obavy, že by novorozeně mohlo komplikovat jeho přípravu. "Bál jsem se, že budeme mít divočejší dítě, ale je to spáč. Doufám, že to tak zůstane do olympiády, pak si může být divoký, jak chce," usmíval se Krpálek.

Judista má doma dva tituly mistra Evropy i titul mistra světa z roku 2014 a už před čtyřmi roky v Londýně byl medailovou nadějí. Tehdy však při těžkém losu skončil na sedmém místě. "Doufám, že nyní jsem zkušenější a lépe připravený. Pak už hrají roli maličkosti - spánek, nálada. Budu se snažit být maximálně připravený, abych medaili získal. Je jediná, která mi chybí," dodal.

Ví však, že zejména v jeho kategorii do 100 kilogramů je velká konkurence. "Je tam tak dvanáct lidí, kteří mohou dosáhnout na medaili. Roli hrají maličkosti, kdo bude v ten den lépe připravený. Je těžké říci, kdo by to mohl být," řekl Krpálek.

Doufá však, že mu los přisoudí spíše vyšší judisty. "Radši bych šel s těmi, kteří jsou na tom výškově podobně jako já. S menšími se mi pere hodně špatně, dostanou se pode mě, stojí to hodně sil. Těžko říct, koho bych si přál, uvidíme, koho mi los přidělí," dodal.

Pětadvacetiletý judista je dokonce jednou z variant na vlajkonoše české výpravy. "Byl bych za to rád, je to pocta pro každého sportovce. Je tam ale hrozně moc sportovců, ze kterých se dá vybírat," řekl skromně. Sám netuší, koho by vybral. "Nepřemýšlel jsem nad tím. Určitě bych ale zvolil pořádného chlapa," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články