Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Král Usain. Bolt je potřetí v řadě olympijským vítězem ve sprintu na 100 metrů

Rio de Janeiro - Jamajčan Usain Bolt potvrdil svou výjimečnost a potřetí v řadě zvítězil v olympijském závodě ve sprintu na 100 metrů. Finále zaběhl ve svém nejlepším letošním čase 9,81 sekundy, i když mu nevyšel start a musel své soupeře dotahovat. Boltův hlavní vyzyvatel, Američan Justin Gatlin, skončil druhý v čase 9,89.

Třetí skončil v osobním rekordu 9,91 mladý Kanaďan Andre De Grasse. Všichni tři medailisté si zopakovali umístění z loňského mistrovství světa v Pekingu.

Po závodu si Bolt svůj rekordní triumf užíval. Při vítězném kolečku mával do kamer, dělal tradiční vítězná gesta a fotil se s jamajskými fanoušky v ochozech. S kloboukem na hlavě a obrovským maskotem v rukách se vyfotil i se svými rodiči.

"Je to dobrý start do těchto olympijských her. Hodně lidí pochybovalo, ale mně se to podařilo. Jsem v lepší formě než v minulé sezoně," řekl Bolt bezprostředně po závodu.

Usain Bolt:

"Čekal jsem, že poběžím rychleji. Ale mám radost z toho, že jsem vyhrál. To je hlavní."

Sprinter, který za týden oslaví třicáté narozeniny, získal sedmé olympijské zlato. Obhajoba ho čeká ještě na dvojnásobné trati a ve štafetě na 4 x 100 metrů. "Ještě mám před sebou dva kroky. Někdo říkal, že se mohu stát nesmrtelným, a pokud se mi to podaří, asi to tak bude," řekl. "Zůstaňte naladěni. Ještě dvě vítězství a můžu skončit."

Do závodu tradičně nejlépe odstartoval Gatlin, Bolt se však kolem něj v závěrečných metrech nezadržitelně prohnal. "Vždycky má výborný start, mně se nepovedl. Ale říkal jsem si: Žádnou paniku, jeď si podle svého. Ze záznamu to vypadalo hůř, než se mi zdálo v závodě. A po semifinále, v kterém se mi běželo dobře, jsem si věřil," řekl Bolt, jenž byl nejrychlejší i v semifinálové části závodu časem 9,86.

Gatlina diváci vybučeli

Bolt se dočkal v zaplněném Olympijském stadionu ovací. Aktéři finálového boje vstupovali do arény po jednom a jakmile se Jamajčan dostal na dráhu, v ochozech propuklo doslova šílenství. "Bolt, Bolt, Bolt," křičeli nadšeně diváci.

S jeho přijetím konstrastovalo bučení při Gatlinově nástupu. "To mě překvapilo," komentoval to následně olympijský vítěz. Důvodem nejspíš byla Gatlinova dopingová minulost. "Je to poprvé, co jsem přišel na stadion a diváci někoho vybučeli. Byl jsem v šoku," dodal Jamajčan.

Gatlin se stal v 34 letech nejstarším olympijským medailistou na stovce. "Závodit s mladýma klukama a dostat se na pódium v tomhle věku je prima pocit," uvedl olympijský vítěz z roku 2004, který má za sebou čtyřletý distanc za pozitivní test na testosteron z roku 2006.

Z bučení diváků si podle svých slov nic nedělá. Záleží mu na tom, co si o něm myslí soupeři a ti ho prý respektují. "Chápu to, lidi jsou natěšení. Je tu hodně fanoušků Usaina Bolta, hodně jamajských fanoušků, ale ti mě neznají. Bučení nemůžete věnovat pozornost. Starám se jenom o to, jestli mě uznávají ti, s nimiž stojím na startovní čáře. A soupeři mě respektují, přáli jsme si štěstí," řekl Gatlin.

zdroj: Reuters

Starším vítězem sprintu byl jen Christie

Usain Bolt se do historie zapsal také jako druhý nejstarší olympijský vítěz stovky po Britovi Linfordu Christiem, kterému bylo při triumfu v roce 1992 v Barceloně 32 let.

Před olympijskými hrami nebylo jasné, v jaké formě Bolt po nedávných zdravotních problémech dorazí. Na dráze však opět kraloval, i když čas 9,81 je nejpomalejší, jakým kdy získal zlato na olympijských hrách či mistrovství světa.

Výsledky atletiky:

Finále, 100 m muži (vítr +0,2 m/s): 1. Bolt (Jam.) 9,81, 2. Gatlin (USA) 9,89, 3. De Grasse (Kan.) 9,91, 4. Blake (Jam.) 9,93, 5. Simbine (JAR) 9,94, 6. Meite (Pobř. slon.) 9,96, 7. Vicaut (Fr.) 10,04, 8. Bromell (USA) 10,06.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články