Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kouč kajakářů Hottmar: Strašně se nám ulevilo

Rio de Janeiro - Má za sebou rok plný extrémního stresu. Kouč reprezentace rychlostních kanoistů Pavel Hottmar si lámal hlavu nad složením elitního čtyřkajaku, do kterého se pokoušel zapracovat podle individuální výkonnosti druhého nejlepšího tuzemského kajakáře Jakuba Špicara. Nakonec se sázka na sehranost ukázala v Riu jako bronzová.

Trenér kanoistů Pavel Hottmar
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Myslím, že si všichni hrozně oddechli, jak to dopadlo," uznal Hottmar. Ulevilo se i jemu, vždyť snil o třech medailích rychlostních kanoistů, nakonec zůstalo u dvou. "Vzhledem k průběhu určitě musíme být spokojeni. Od olympiády 1952 máme dohromady pět medailí, nepodařilo se nám to zdvojnásobit, ale dvě jsou taky dobré," uvedl.

Kdyby mu někdo před dvěma dny řekl, že čtyřkajak obhájí bronz, nevěřil by. Háček Daniel Havel měl vážné žaludeční problémy a Hottmar musel aktivovat náhradníka Špicara. Muže, s nímž se posádce v průběhu roku ve dvou testovacích závodech nedařilo.

"Jsme strašně šťastní, že to takhle dopadlo. Už v pátek byl Dan (Havel) v dobrém stavu, hrozně ho to nakoplo psychicky a dostal se do pohody. Škoda kousíčku ke stříbru, ale po průběhu musíme být spokojeni," upozornil Hottmar na těsnou porážku od Slováků.

Když se ale svede řeč na celoroční trable se složením týmu, Hottmar se skoro orosí. Musel citlivě balancovat mezi teorií s absolutní výkonností a praxí v sehranosti posádky. Tým už jede mnoho let ve stejném složení, do kterého se složitě zasahuje.

Pavel Hottmar: "Kluci celé čtyři roky prokazovali vysokou individuální výkonnost, ale Kuba Špicar byl na tom skvěle. Také je třeba skloubit to se singlem Pepy (Dostála), dílčími neúspěchy v posledních dvou sezonách. Nebyly to někdy lehké situace. Myslím, že všichni si hrozně teď oddechli, že to dopadlo."

Je raritou, že posádka pět let nezměnila složení. "Udržet posádku takhle pohromadě žádná jiná federace nedokázala. Ve spoustě situací, loni i od začátku letošní sezony, to nebylo úplně jednoduché," pokračoval Hottmar. "Ale kluci jsou profíci, zajímají je jen jejich výsledky, to nakonec rozhodlo. Dokázali to," radoval se Hottmar.

Možnost, že do posádky bude muset na poslední chvíli naskočit v Riu právě Špicar, byla reálná. "Ve čtvrtek scházely jen hodiny do možnosti to změnit, ale ten odpolední trénink proběhl hladce a já jsem se rozhodl nic neměnit. Dan (Havel) je takový bojovník, že by říkal, že to zvládne, i kdyby se měl pozvracet, jenže potom se člověk musí rozhodnout jinak. Naštěstí se dal do kupy přesně včas," ulevilo se trenérovi.

Český čtyřkajak má od OH v Londýně medaili z každé vrcholné akce. V čem tkví jeho kouzlo? "Individuálně jsou na velmi dobré výkonnostní úrovni. Jsou dobře složení, každý se typově i záběrem hodí na svoji pozici, jsou sehraní, mají velké zkušenosti. Nedělají žádné zbytečné chyby v tempu," vypočítal kouč.

Nebýt Havlovy nemoci, mohli druhé Slováky porazit. "Myslím, že jo," dodal Hottmar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články