Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kolik dovezou Češi z Ria medailí? Překonán by mohl být i Londýn

Co se týče velikosti české výpravy, do Ria de Janeiro vyrazí nejmenší počet sportovců od vzniku České republiky. Tento fakt se však nijak neodráží v ambicích českého týmu, který by rád minimálně vyrovnal olympiádu v Londýně, odkud přivezl deset cenných kovů. Pokud by ale většina nadějí zazářila, z Brazílie by jich mohlo dorazit i více.

V dubnu svět obletěla analýza americké společnosti Gracenote, která předpovídala, kolik a jaké medaile každá z výprav přiveze. Český tým z ní vyšel jako dvacátý nejlepší a podle odhadů by měl v Riu nasbírat stejný počet cenných kovů jako v Londýně.

Po sto dnech od zveřejnění analýzy, jež Česku přisuzovala čtyři zlaté, čtyři stříbrné a dva bronzy, a na startu olympiády tento odhad stále zůstává reálný, ale dle kvalifikovaných jmen by česká sbírka mohla být teoreticky i o něco větší. "Už jsem to říkal asi dvěstěkrát, ale řeknu to znova: Odhaduji to někde mezi sedmi a dvanácti medailemi," řekl v olympijské vesnici Martin Doktor. "Ale potěší mě jakákoliv medaile," doplnil.

Kdo tedy patří k hlavním nadějím, které český tým v Brazílii má? V atletice je to hned několik jmen, mezi kterými vyčnívají dvě ženy, oštěpařka Barbora Špotáková a překážkářka Zuzana Hejnová. Obě spojují dvě zásadní charakteristiky: Patří mezi hlavní favoritky na zlato, zároveň se musely nedávno potýkat se zdravotními potížemi, což se projevilo i na letošních vystoupeních.

Špotáková, která v Riu bude usilovat o třetí olympijské zlato v řadě, je díky hodu 66,87 metru na špici tabulek roku 2016, páté místo z ME však naznačilo nevyrovnanost výkonů. Hejnová zase v květnu hlásila po soustředění velkou formu, kvůli achilovce však dlouho nezávodila. U obou tak bude hodně záležet, jak jim závod sedne.

"Bude to pro mě velká neznámá, budu nervózní a budu se muset v Riu pořádně soustředit už na rozběh, abych to nepodcenila. Nicméně myslím, že to zvládnu, stačí si zažít ten rytmus," prohlásila úřadující světová šampionka Hejnová po testovácím závodě v Táboře.

Na medaili a možná hned dvě by mohli zaútočit oštěpaři. Vítězslav Veselý už dlouhodobě patří mezi aspiranty na cenný kov na většině velkých akcí. K němu je potřeba připočíst i Jakuba Vadlejcha, jenž před čtrnácti dny poprvé vyhrál mítink Diamantové ligy.

Voda = spousta české radosti?

Největší množství cenných kovů by však mohlo Česko vylovit z vody, ať už té klidné či divoké. Ve veslování je pozornost upřena hlavně na duo Ondřej Synek a Miroslava Knapková Topinková. Třiatřicetiletý mistr světa i mistr Evropy patří mezi elitu své disciplíny dlouhodobě a po dvou olympijských stříbrech by si konečně i přes zdravotní potíže rád sáhl na zlato. "Natrénováno mám, jsem v pohodě a moc rád bych svůj zřejmě poslední start na olympijských hrách zakončil zlatou jízdou," prozradil.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský televizní program a jeho hlavní české taháky

Jeho reprezentační kolegyně má zlatou misi již splněnou, zadařilo se jí v Londýně. V letošní sezoně se jí zase tolik nedařilo a ve Světovém poháru dokonce poprvé jela až finále C. Do Ria ale jede v dobrém rozpoložení a motivovaná uspět.

Na jezeře Lagoa Rodrigo de Freitas budou soupeřit i rychlostní kanoisté. Hned na dva cenné kovy by rád zaútočil Martin Fuksa. Třiadvacetiletý reprezentant se jako jeden z mála v kategorii C1 představí jak na sprinterské trati 200 metrů, tak i na kilometru a bude se snažit napodobit úspěch Martina Doktora, jenž si z Atlanty 1996 přivezl dvě zlata. "Věřím si na obou tratích. Kdybych si nevěřil, tak nemusím ani jezdit," řekl o nadějích na "placku" Fuksa.

Podobné úspěchy má v seznamu přání také další třiadvacátník Josef Dostál. Více než dvoumetrový čahoun se o to pokusí v kategorii K1 na kilometru a společně s Danielem Havlem, Lukášem Trefilem a Janem Štěrbou ve čtyřkajaku na stejné distanci. Česká čtveřice už uspěla v Londýně, odkud si dovezla bronz. V Riu ale míří ještě výš.

Velké naděje směřují i k českým vodním slalomářům, kteří jsou tak trochu medailovou jistotou, od Her v Atlantě vždy přivezli alespoň jednu medaili. Z Londýna si stříbro přivezl Vavřinec Hradilek, který však bude v Riu chybět. Přesto Češi na Whitewater Stadium s týmem olympijských nováčků míří vysoko.

Jedním z hlavních aspirantů na triumf je mistr světa i Evropy Jiří Prskavec v kategorii K1, jenž v nabité české kvalifikaci zdolal právě Hradilka a Víta Přindiše. "Odjíždím s cílem předvést top výkon. Věřím, že pokud se to povede, bude to stačit na medaili. Jen se neodvážím tvrdit na jakou," řekl kajakář.

Úřadující světovou šampionkou v kategorii K1 je i Kateřina Kudějová, jež se pokusí navázat na legendární Štěpánku Hilgertovou. "Vím, jaké mám šance. Ale odhadnout dopředu to nelze. Záleží na hodně faktorech. Na medaili myslím, chtěla bych ji, ale uvidíme," prohlásila šestadvacetiletá slalomářka. Zapomínat se však nesmí ani na deblkanoisty Jonáše Kašpara s Markem Šindlerem.

Kulhavý? Krpálek? Kuf? A dál?

Opak trojice vodních slalomářů, které čeká pod pěti kruhy premiéra, je David Kostelecký, jenž jede již na páté Hry v kariéře. Nejstarší člen české výpravy v Riu zažil nejúspěšnější olympiádu v Pekingu 2008, kde vybojoval zlato, a po medaili pokukuje i nyní. Sice ve Světovém poháru letos nezářil, ale jak sám prozradil, cítí dobrou formu.

Sám jednačtyřicetiletý reprezentant v trapu jako další českou střeleckou naději označil Adélu Bruns Sýkorovou, jež bude v malorážce obhajovat bronz z Londýna.

O obhajobu cenného kovu z Londýna se budou snažit i další. V závodě horských kol se o co nejlepší umístění popere zlatý medailista z poslední olympiády Jaroslav Kulhavý, jenž se pokusí ukončit dominanci Švýcara Nino Schurtera z poslední doby.

David Svoboda je ve stejné pozici v moderním pětiboji. Jednatřicetiletý závodník však dlouho bojoval se zraněními a jeho forma je tak trochu ve hvězdách. Zastoupit by ho mohl ale Jan Kuf, jenž na nedávném mistrovství Evropy získal dvě zlata a sám prohlásil: "Mistrovství Evropy mi prozradilo, že o některou z medailí mohu bojovat i v Riu," řekl sebevědomě.

O zopakování stříbra se budou snažit Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká ve čtyřhře. Český pár se sice po Londýnu na nějakou dobu rozpadl, ale do Ria jedou opět spolu a sní o dalším velkém úspěchu.

Zapomínat se nesmí ani na judistu Lukáše Krpálka. Ten sice žádný cenný kov neobhajuje, podle analýzy od Gracenote by však mistr světa i mistr Evropy měl být jedním z nových olympijských šampionů. I bez ní je ale pětadvacetiletý reprezentant jedním z velkých favoritů na cenný kov, který by završil jeho medailovou sbírku.

Zda největší české naděje potvrdí svůj potenciál, ale ukáží až následující dny a týdny. Do Brazílie ovšem vyrazila i celá řada dalších závodníků reprezentujících Česko, kteří sice v tomto výčtu nejsou, po konci Her ale mohou být mezi oslavovanými.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články