Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kodedová: Vylepšila jsem si osobní rekord v plavání, na soupeřky to ale nestačilo

Rio de Janeiro – Moderní pětiboj je stále disciplínou, která je pro většinu diváků zahalena rouškou tajemství. Sport, který kombinuje tradiční sportovní dovednosti, je však podle české závodnice Barbory Kododové velice atraktivní právě svou komplexností. "Člověk nedělá jen jeden sport, což mě na tom hrozně baví," říká Češka, která v Riu dosáhla na 26. příčku. Zradil ji její oblíbený parkur.

Je nám líto, video expirovalo.
Kodedová: Až na nepovedenou jízdu jsem s výkonem spokojená

"Moc jsem si to užila, atmosféra na stadionu byla skvělá a až na tu ne úplně povedenou jízdu jsem fakt spokojená," zhodnotila veskrze pozitivně své vystoupení Kodedová.

Dříve se disciplíny moderního pětiboje absolvovaly v jeden den. Tentokrát soutěže v šermu probíhaly předem. "My už jsme si to párkrát vyzkoušely na velkých soutěžích, hlavně letos se to zkoušelo jako taková generálka na olympiádu, a mně to docela vyhovuje, protože nemám tak rychlou regeneraci. Když můžu šermovat den předem, tak mi to pomáhá k lepším výkonům, což se projevilo vlastně i na vylepšení mého osobního rekordu v plavání," vysvětlila česká závodnice.

V šermu se Kodedová pohybovala dlouho uprostřed startovního pole, ale závěr jí vyšel velice dobře. "Dlouho mně trvalo, než jsem se chytila a našla svůj rytmus. Jsem ráda za ten konec, kdy jsem používala, co jsem potřebovala," řekla česká pětibojařka, které očividně sedí zájem kamer. Právě během televizních záběrů totiž nastartovala svůj dobrý výkon, kterým se nakonec dostala na průběžnou 10. příčku. "Lidi si ze mě dělali srandu, že mě měli natáčet od začátku a možná bych vyhrála všechny turnaje, ale myslím si, že tím to nebylo," smála se Kodedová.

Plavání není nejoblíbenější disciplínou české závodnice, ale v olympijském závodě zaplavala svůj osobní rekord. "Ale i přesto, že jsem dala osobák, tak mi to nepomohlo a posunulo mě to hodně dolů v pořadí," mírnila radost ze svého maxima rodačka z Plzně.

Svoji Achillovu patu vysvětlovala tím, že většina soupeřek začíná před pětibojem plaváním, zatímco ona plavkyní nikdy nebyla. "Já jsem začínala od koní a do toho jsem běhala orientační běh," odkryla své sportovní začátky, které se jí v olympijském závodu nakonec velmi hodily. "Trať v kombinovaném závodě byla zamotaná jako klubko nití, tak jsem se neztratila," řekla.

Disciplína, ke které má Kodedová nejblíže, je parkur. Ve startovním poli patří k těm lepším jezdkyním, v Riu se jí ale v koňském hřbetě nedařilo. Kobyla neposlouchala, a Češka se tak v pořadí nahoru neprobojovala. "Myslím, že to byly moje chyby. Kůň byl skvělý, parkur se určitě dal zajet čistě, ale na druhém skoku jsem málo pobídla a kobyle moc věřila. To bylo první zastavení a pak na předposledním skoku jsem doufala, že už to zajedu dobře, protože jsem cítila, že toho koně dobře ovládám, ale ze zatáčky se mi moc rozjel a pak už jsme ho nedokázala správně zkorigovat," popisovala Kodedová.

Poslední disciplínou byl běh kombinovaný se střelbou, který českou pětibojařku baví. "Pořád se tam něco mění, což si pochvalují i diváci," řekla. Olympijská trať se jí ale příliš nelíbila. "Já sice ráda běhám na trávě, ale zatáčky hrozně zpomalují a dvakrát se mi stalo, že mě na rovince předběhla Egypťanka, která pak v obrátce skoro šla, ale nebylo místo ji předběhnout a párkrát jsme si to musely lokty vyříkat," stěžovala si Kodedová.

Jelikož je moderní pětiboj komplexním sportem, který spojuje několik dovedností, není trénink žádná hračka. "Nejvíc musím trénovat běh a plavání. Letošní sezona nebyla hvězdná ani v parkuru, tak jsme se před olympiádou snažili hodně jezdit i na koních. Moc to ale asi nepomohlo," smála se šestadvacetiletá závodnice.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články