Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Isinbajevová už další rekord nepřekoná. Ruská tyčkařka ukončila kariéru

Rio de Janeiro – Vyhrála dvě zlaté olympijské medaile a překonala několikrát světový rekord. Jelena Isinbajevová však už další úspěch na své konto nepřidá. Čtyřiatřicetiletá tyčkařka, jež kvůli dopingovému skandálu podobně jako drtivá většina ruských atletů na Hrách v Riu de Janeiro startovat nemohla, se rozhodla ukončit kariéru.

Jelena Isinbajevová
zdroj: ČTK/PA autor: Adam Davy

Isinbajevová, jež konec oznámila v dějišti Her, se tak nyní bude věnovat administrativním věcem. Ve čtvrtek byla v Riu zvolena do komise sportovců. Právě to ji inspirovalo k tomu, že se chce věnovat něčemu jinému než závodění. "Znamená to, že se neloučím se sportem. Dávám sbohem tyčce, svým medailím," svěřila se.

Isinbajevová vyhrála OH v Aténách a Pekingu, před čtyřmi lety byla bronzová. Je také trojnásobnou mistryní světa. "Jsem velmi šťastná, že jsem si splnila své sny. Vyhrála jsem všechny dostupné medaile, všechny dostupné tituly, vyhrála jsem důvěru a lásku všech fanoušků na světě," řekla.

Všechny testy negativní

Zdůraznila, že mimořádných úspěchů dosáhla bez pomoci nedovolených podpůrných prostředků. "Dokázala jsem to znovu a znovu, všechny moje testy byly negativní," upozornila. Trojnásobná nejlepší atletka světa patřila k nejhlasitějším kritikům zákazu startu ruských atletů v Riu, který vynesla mezinárodní federace IAAF. Také dnes se o tom zmínila. "Odpustím jim a Bůh bude jejich soudce," poznamenala.

Chce vést kampaň za zrušení plošného zákazu mezinárodních startů po ruské atlety. Také proto zvažuje, že přijme nabídku stát se šéfkou ruské atletické federace. "Je to zajímavá nabídka, ale také je to vážná výzva. Až se vrátím z olympiády, setkám se s prezidentem federace. Budeme mluvit o mé budoucí roli," uvedla.

Isinbajevová plánovala loučení už po mistrovství světa na domácí půdě v Moskvě, které se uskutečnilo v roce 2013. Po narození dcery Evy v červnu 2014 se ale vrátila k tréninku a na letošním ruském šampionátu skočila 490 centimetrů. Po účasti na OH v Riu de Janeiro však toužila marně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články