Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ičová jako první žena bere individuální zlato ze čtvrtých Her v řadě

Rio de Janeiro - Japonská zápasnice Kaori Ičová otočila v posledních vteřinách finálový duel kategorie do 58 kg s Ruskou Valerií Koblovovou a získala olympijské zlato. Stala se první ženou, které se podařilo v individuální soutěži umístit na nejvyšším stupni na čtyřech Hrách za sebou. Její krajanka Eri Tosakaová vyhrála soutěž v kategorii do 48 kg a třetí zlato pro Japonsko získala Došóová.

Japonka Kaori Ičová se zlatou medailí z OH v Riu
zdroj: Reuters autor: Toru Hanai

Desetinásobná mistryně světa Ičová byla ve finále proti Rusce většinu zápasu překvapivě v defenzivě, prohrávala na technické body a čelila dalším výpadům o devět let mladší soupeřky. Rozhodující body, kterými výsledek otočila, získala prakticky až se závěrečnou sirénou.

Při závěrečném útoku chytila soupeřku zezadu. "Vůbec jsem se nesnažila o protiútok, bylo to přirozené," popsala svou akci. Ičové loni zemřela matka a stále jí chybí. "Vím, že se na mě dívá z nebe. Cítím ji. Poslední dva body v zápase mi dala ona," svěřila se. Bronzové medaile v soutěži, kterou vyhrála, získaly Tunisanka Marva Amríová a Sakší Maliková z Indie.

Na čtyřech olympiádách za sebou stejně jako Ičová zvítězilo v individuálních závodech pět mužů diskař Al Oerter, Carl Lewis v dálce, Michael Phelps na krátké polohovce a jachtaři Ben Ainslie a Paul Elvström.

Další dvě zlata pro Japonsko

Ve finále, které předcházelo zlaté radosti Ičové, se v kategorii do 48 kg utkaly Eri Tosakaová, vítězka posledních tří světových šampionátů z let 2013, 2014 a 2015, a Marija Stadniková z Ázerbájdžánu. Tosakaová si vítězství pohlídala poměrem 3:1 a navázala tak na krajanku Hitomi Obaraovou, která triumfovala před čtyřmi lety v Londýně. Ta tehdy ve finále rovněž porazila Stadnikovou. V zápase o bronz dominovala proti Kazachstánce Eshimové-Turtbayevové Číňanka Sun Ja-nan.

V posledním středečním finále kategorie do 69 kg byla naopak Japonka Sara Došóová outsiderkou. Zápasila totiž proti Rusce Natálii Vorobievové, úřadující světovou šampionku a obhájkyni vítězství z Londýna, která navíc při cestě do finále dvakrát porazila své soupěrky položením na lopatky.

Japonka však byla celý zápas Rusce vyrovnanou soupeřkou a když jí asi dvacet vteřin před koncem dokázala po skvělé obraně podtrhnout nohu a dostat tak na zem, propukla v tlumenou zlatou radost. Zbývající vteřiny bezpečně uhájila a mohla se po celkovém vítězství 3:1 začít radovat naplno ze zisku jubilejní desáté zlaté mediale z Ria. Zakončila tak skvělý – nejen zápasnický – den pro Japonsko.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam zápasu do 48 kg, 58 kg, 69 kg (Ž)

Zápas, ženy - volný styl:

Do 48 kg: 1. Tosakaová (Jap.), 2. Stadniková (Ázerb.), 3. Sun Ja-nan (Čína) a Jankovová (Bulh.), 5. Ješimovová (Kaz.) a Bermúdezová (Arg.), 7. Matkowská (Pol.), 8. Castillová (Kol.).

Do 58 kg: 1. Ičová (Jap.), 2. Koblovová (Rus.), 3. Amríová (Tun.) a Maliková (Indie), 5. Ratkevičová (Ázerb.) a Tynybekovová (Kyrg.), 7. Purevdoržová (Mong.), 8. Renteríaová (Kol.).

Do 69 kg: 1. Došóová (Jap.), 2. Vorobjovová (Rus.), 3. Syzdykovová (Kaz.) a Franssonová (Švéd.), 5. Ahmedová (Eg.) a Yeatsová (Kan.), 7. Tosunová (Tur.), 8. Očirbat (Mong.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články