Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Házenkářky Norska zlatý hattrick nezkompletují, v semifinále podlehly Rusku

Rio de Janeiro – Dominance norských házenkářek na olympijských turnajích skončila. Po triumfech z Pekingu a z Londýna se v semifinále letošních Her musely sklonit před Ruskami, které si o zlato zahrají s Francií. Reprezentantky země galského kohouta dosáhly postupem do finále největšího úspěchu v historii, pod pěti kruhy totiž nikdy žádnou z medailí nezískaly. 

Ruska Kuzněcovová střílí na branku Norska
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Francouzské hráčky vyhrály 24:23 nad úřadujícími vicemistryněmi světa z Nizozemska. Jejich největším úspěchem bylo doposud čtvrté místo z Atén 2004. O historický triumf se největší měrou přičinily Alison Pineauová a Alexandra Lacrabereová - střelkyně sedmi, respektive šesti branek. Oranjes nepomohlo ani osm gólů Laury van der Heijdenové.

Les Bleus měly větší část utkání naprosto pod kontrolou, do kabin odcházely s náskokem 17:13. Nic nenasvědčovalo dramatu, jež se v závěru odehrálo. Nizozemky totiž snížily na rozdíl jediného gólu, hrály přesilovku a držely míč. Ze své poslední akce však Abbinghová trefila jen tyč, čímž odstartovala radostné křepčení Francouzek.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářské finále bude mezi Francií a Ruskem

Prvenství z předcházejících dvou olympijských turnajů neobhájí Norsko, jež podlehlo Rusku 37:38 po prodloužení. Hráčky ze severu Evropy většinu utkání dotahovaly. Vyrovnaly až v poslední minutě, ale soupeřky osmnáct vteřin před koncem strhly vedení zpět na svou stranu. Favorizovaný celek však bleskově zareagoval a vyrovnal.

Rozhodnutí tudíž přineslo až prodloužení, v němž držely otěže duelu pevně v rukou ruské hráčky. Sborná triumfem vrátila Norkám finálovou porážku z pekingských Her. Svěřenkyně Jevgenije Trefilova táhla zejména dvojice Bobrovniková-Dmitrievová, která prostřelila brankářku Grimsboovou celkem sedmkrát. 

Házená - ženy:

Semifinále:

Nizozemsko - Francie 23:24 (13:17)

Rusko - Norsko 38:37 po prodl. (18:16, 31:31)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články