Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Finále jak se patří. Po nájezdech slaví titul hokejistky Británie

Rio de Janeiro - Vysoce očekávané finále pozemních hokejistek nabídlo souboj dvou neporažených týmů, Velké Británie a Nizozemska. Po dvou nerozhodných poločasech, ve kterých se přes převahu Nizozemek podařilo Britkám dvakrát dorovnat, dospěl strhující zápas do samostatných nájezdů. V těch byly nakonec šťastnější ostrovanky a znemožnily tak Holanďankám zisk zlatého hattricku.

Radující se britské hokejistky ve finále olympijského turnaje
zdroj: Reuters autor: Vasily Fedosenko

Olympijské hokejové centrum v Deodoru sledovalo hned od prvních minut jedinečnou bitvu. Jako první se mohla do statistik zápasu zapsat Martjee Paumenová, když měla po faulu Britky Sam Quekové v brankovišti možnost penalty. Po střele doprostřed brány však nechala vyniknout britskou gólmanku.

Čtyři góly v prvním poločase

První gól se tak nakonec udál na druhé straně hřiště, když po skvělé individuální akci Sophie Brayové dorazila míček do brány Owsleyová. Od druhé čtvrtiny se však začal zápas obracet spíše na stranu Nizozemska. Z tlaku dokázaly Holanďanky vytěžit branku v 15. minutě, kdy Van Maleová obešla gólmanku a krásným backhandem srovnala na 1:1.

Obrat zápasu dovršila kapitánka Martjee Paumenová, která pět minut před koncem poločasu vyslala přízemní tvrdou ránu a ta prosvištěla až do brány. Radost jim však netrvala dlouho, když se po nenadálé dalekonosné střele jedné z Britek míček odrazil ke Cristě Cullenové, která se sama před gólmankou nemýlila. Zápas tak po poločase dospěl do stavu 2:2.

Vyhrocený závěr hrací doby bez rozhodnutí

Druhý poločas nabídl v první části ještě větší převahu Nizozemek, které skvělým forčekingem a poziční hrou nedovolily Britkám prakticky žádnou střelu. V několika minutách přišly hned tři jejich trestné rohy. První dva ještě Van Maasakkerová neproměnila, při třetím z nich však místo střely zvolila přihrávku na levou stranu, kde čekala Van Maleová a svým druhým gólem poslala Nizozemsko opět do jednobrankového vedení.

V samotném závěru se ke slovu znovu dostaly Britky a tlakem se jim podařilo vybojovat dva trestné rohy. Po tom prvním se jim ještě i přes závar před bránou vstřelit gól nepodařilo, druhý z nich už ale přinesl kýžené britské vyrovnání, které zařídila svým důrazem Nicola Whiteová. Konec zápasu již žádný další gól nepřinesl a po šedesáti minutách se tak diváci dočkali samostatných nájezdů.

Hrdinkou Richardsová Walshová

V nich se překvapivě nedařilo ani jedné straně. První gól přišel až ve třetí sérii, když po faulu na útočící Sophii Brayovou proměnila střelou k levé tyči trestnou penaltu kapitánka Britek Kate Richardsová Walshová, a stala se tak hrdinkou finále. Její branku potvrdila následně v posledním nájezdu Britka Holie Webbová a britská radost tak mohla propuknout naplno.

Nizozemkám se v nájezdech nepodařilo dát nakonec ani jednu branku a nenavázaly tak na triumf v Londýně a Pekingu. Zlato do své sbírky už jistě nepřidá Naomi van Asová, která ohlásila konec reprezentační kariéry. To samé se čeká od její spoluhráčky, kapitánky a legendy letního hokejového sportu, Martjee Paumenové.

Po 96 letech získal pro Brity zlato manželský pár

Kate Richardsonová-Walshová a Helen Richardsonová-Walshová se triumfem ve finále staly po 96 letech prvním manželským párem, který pro Velkou Británii získal olympijské zlato. Naposledy se to podařilo Cyrilu a Dorothy Wrightovým v jachtingu v roce 1920. Kate Walshová a Helen Richardsonová společně vybojovaly i bronzové medaile v Londýně 2012. O rok později pak zpečetily svůj dlouholetý vztah manželstvím a zvolily si společné příjmení.

Bronz mají Němky

Nizozemky v turnaji remizovaly ve skupině s Novým Zélandem a v semifinále s Německem, proti kterému pak uspěly v penaltách. Oba tyto týmy se utkaly v dřívějším utkání o bronzové medaile. Po výsledku 3:1 zvítězily německé hráčky a slaví tak bronz.

Výsledky olympijského turnaje pozemních hokejistek

Finále: Británie - Nizozemsko 3:3 (2:2), na pen. 2:0
o 3. místo: Německo - Nový Zéland 2:1 (0:0)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články