Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Fenomenální vytrvalec Farah: Za rok na dráze končím, chci zkusit maraton

Rio de Janeiro - Před čtyřmi lety v Londýně patřil mezi největší miláčky domácí výpravy, když vybojoval dvě zlaté medaile na pět i deset kilometrů. Po čtyřech letech svůj velký úspěch zopakoval i v Riu a nyní hlásí, že za čtyři roky v Tokiu by mohl zkusit i maraton. Zlatou medailí by tak dokonal vytrvalecký hattrick, jenž se podařilo završit pouze Emilu Zátopkovi a Hannesi Kolehmainenovi.

Sport
zdroj: ČT4

"Na dlouhých tratích se nedá plánovat moc dopředu, ale nedá se to vyloučit. Příští rok skončím s dráhou a uvidíme, čeho budu schopný v maratonu," řekl třiatřicetiletý běžec BBC.

"Chtěl bych být do budoucna úspěšnější v maratonu, dělával mi problémy," řekl už po vyhrané zlaté medaili na 10 000 metrů Farah pro Českou televizi. "Budu si ho muset ještě párkrát vyzkoušet, abych se v něm zlepšil. Já jsem ani na svých oblíbených tratích vždycky jen nevyhrával, začátky byly těžké," přiznal britský vytrvalec.

Farah na Hrách v Riu de Janeiro zopakoval double z Londýna, když zvítězil v bězích na 5000 i 10 000 metrů a jako první britský atlet v historii vybojoval čtyři zlaté olympijské medaile. Desítku vyhrál přesto, že v úvodu závodu po kolizi s Američanem Galenem Ruppem upadl.

"Říkal jsem si, že celé čtyři roky tréninku jsou najednou v tahu. Hodně to se mnou zamávalo. Nesmělo mě to zlomit. Říkal jsem si, že zbývá ještě hodně kilometrů a že kvůli tomuhle jsem přece trénoval," uvedl pětinásobný mistr světa.

Právě svého tréninkového partnera Ruppa by mohl v budoucnu napodobit. Stříbrný medailista z desítky na OH v Londýně na dráze na další medaili v Riu nedosáhl, ale v závěrečném maratonu vybojoval bronz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články