Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Felixová o svém zápisu do historie: Je to pěkně šílené

Rio de Janeiro – Závěr atletických soutěží přinesl unikátní zápis do historie. Allyson Felixová se totiž díky triumfu americké štafety na čtyřikrát 400 metrů dočkala své deváté olympijské medaile (šesté zlaté) a stala se nejúspěšnější atletkou olympijské historie.

Allyson Felixová
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

"Je to pěkně šílené. Jsem za to vděčná," řekla o svém zápisu do historie. Ve štafetě na 4 x 400 metrů triumfovala už potřetí, Američanky tuto disciplínu ovládly pošesté za sebou. "Není to individuální medaile, získala jsem ji s týmem a o to víc je výjimečná," prohlásila Felixová.

Rio mohla opouštět nakonec spokojená, i když jí letošní sezona i Hry samotné nejprve připravovaly jedno zklamání za druhým. "Byl to určitě můj nejtěžší rok, bezpochyby. Člověk si něco naplánuje, drží se toho a nic podle plánu nejde," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Felixová: Stát se pošesté olympijskou vítězkou je něco výjimečného

Felixová měla v úmyslu útočit na unikátní double na 200 a 400 metrů, jenže na jaře si zranila kotník, který ji dlouho omezoval v přípravě. To se projevilo v červencové národní kvalifikaci v Eugene, kde sice vyhrála čtvrtku, ale na poloviční trati se do Ria ani nenominovala. Na olympiádě pak musela spolknout další hořkou pilulku ve finále závodu na 400 m. V něm coby úřadující mistryně světa podlehla o pouhých sedm setin sekundy Shaunae Millerové z Baham, která si pro zlato v cíli doslova skočila.

Další černou chvíli málem prožila ve štafetě na 4 x 100 m, v níž pokazila předávku a Američanky neuspěly v rozběhu. Po úspěšném protestu si však vybojovaly v opakovaném sólovém běhu postup do finále, které opanovaly. "Můžu se ohlédnout za tím, co jsem dokázala, a být na to pyšná a vděčná za to, co mi atletika dala. V tomhle sportu člověk vždycky naráží na výmoly a každý má vlastní cestu k cíli. My jsme si ji našly," řekla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články