Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Etiopan Bekele nepoběží v Riu maraton

Addis Abeba (Etiopie) – V etiopském výběru bude na olympijských hrách v Riu nečekaně chybět trojnásobný olympijský vítěz na pět tisíc a deset tisíc metrů a 17násobný mistr světa Kenenisa Bekele. Etiopský vytrvalec chtěl v Riu zaútočit na medailový rekord dvou vytrvalostních velikánů Emila Zátopka a Hannese Kolehmainena, kteří ke zmíněným tratím přidali také triumf v maratonu.

Kenenisa Bekele
zdroj: ČTK/PA autor: Martin Rickett

Bekele se však maratonského běhu na letošních Hrách nezúčastní, neboť nedostal od Etiopské atletické federace olympijskou nominaci. Nominačním kritériem, o kterém se Bekele dozvěděl pozdě, bylo absolvování alespoň dvou maratonů v posledním roce. Etiopan však běžel pouze jednou a to letos v dubnu v Londýně.

Bekele se přitom vrátil po roce vynucené přestávky v důsledku zranění a v britské metropoli doběhl jako třetí. V květnu ještě stihl vyhrát Velký běh v Manchesteru na trati dlouhé deset kilometrů.

"O kritériích, která rozhodovala o zařazení do reprezentace, jsme se dozvěděli pozdě. Postihlo to mě a množství dalších atletů. Jsem velice zklamaný. Myslím, že rozhodovací proces byl předem ovlivněný a že složení reprezentace je nespravedlivé. Se svou současnou formou bych Etiopii na Hrách v Riu reprezentoval velmi dobře."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články