Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Duo H+H nevyužilo dva mečboly. Po prohře se o bronz utká se Strýcovou a Šafářovou

Rio de Janeiro – Ani jeden z českých párů si finále ženské čtyřhry na olympiádě nezahraje. Blíže boji o zlato měly obhájkyně stříbra z Londýna Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, v duelu proti Švýcarkám Martině Hingisové, Timee Bacsinszké ovšem nevyužily dva mečboly a nakonec prohrály 7:5, 6:7 a 2:6. Čeká je tak duel o bronz s Barborou Strýcovou a Lucií Šafářovou, jež podlehly duu Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová 6:7 a 4:6.

Barbora Strýcová a Lucie Šafářová
zdroj: AP autor: Jae C. Hong

Zlomem v utkání byl za stavu 5:4 v druhé sadě druhý nevyužitý mečbol, při němž rodačka z Košic s českými kořeny Hingisová trefila Hlaváčkovou volejem do oblasti oka. Otřesená tenistka se sice po dlouhém ošetření vrátila zpět do hry, ale český pár od té doby získal jen tři gamy.

První set rozhodla až koncovka. Hradecká sice za stavu 5:4 nedokázala dopodávat sadu k vítězství, v dalším gamu však po vítězném forhendu těsně před čáru opět získala brejk a při servisu Hlaváčkové už české duo uspělo.

Sehraný pár H+H v té chvíli dominoval a po dvou brejcích rychle vedl na startu druhého dějství 3:0. Hlaváčková si pak vzala pauzu na ošetření drobného problému s nohou a vzápětí ztratila podání. O dvě hry později prohrála svůj servis znovu a bylo srovnáno na 4:4.

Hradecká však po zásahu na síti sebrala servis Bacsinszké a šla podávat na postup do finále. Češky měly dva mečboly, jenže při druhém trefila světová deblová jednička Hingisová volejem Hlaváčkovou do hlavy a plzeňská rodačka se skácela na kurt. Pak viditelně otřesená dlouho seděla na lavičce a vyžádala si ošetření. Ledovala postižené místo a patrně hůř viděla. Rozhozený český pár přišel o servis a v tie-breaku prohrál 3:7.

Obě dvojice opustily dvorec a v rozhodující sadě už kralovaly Švýcarky. Češky sice ještě dokázaly zareagovat na úvodní ztracené podání, jenže začaly kazit na síti a přišly o další dva servisy. Švýcarský pár proměnil druhý mečbol a Hlaváčková s Hradeckou neměly daleko k slzám.

O výsledku duelu páru S+Š hodně napověděl první set

Zápas Šafářové a Strýcové s ruskou dvojicí se lámal v maratonské první sadě, která trvala hodinu a 22 minut. Oba páry čelily množství brejkbolů a dvakrát přišly o servis. "Nemyslím si, že rozhodl první set. I druhý byl dost vypjatý, vyrovnaný a bylo to o pár míčích," řekla Strýcová. "Jsou to takové ruské mašiny. Tlačily zezadu, výborně se pohybovaly na síti i servírovaly," uvedla Šafářová.

Češky mohlo mrzet hlavně to, že za stavu 4:1 a 40:15 nevyužily ani jeden ze dvou brejkbolů. "Tam možná byla šance, ale ona čtyřikrát výborně zaservírovala," řekla Strýcová o Vesninové.

V tie-breaku se Šafářová se Strýcovou dostaly obratem k vedení 4:2, poté i k dvěma setbolům, jeden dokonce měly při vlastním podání. Využít jej však nedokázaly, naopak soupeřky se štěstím proměnily hned první šanci a vyhrály 9:7.

Ve druhé sadě už byly dvojnásobné grandslamové vítězky z deblu Makarovová s Vesninovou jistější. Česká dvojice si ještě dokázala vzít zpět brejk, ale za stavu 4:5 přišla Šafářová o servis, když Strýcové při druhém mečbolu soupeřek nevyšel přeběh na síti.

Nyní musí zahnat zklamání z porážky a připravit se na duel o bronz. "Vyhecujeme se, co nejvíc to půjde. Dostaly jsme ještě jednu šanci a medaili chceme, takže se namotivujeme a uděláme pro to všechno," prohlásily svorně.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články