Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Domácí tanec v dešti. Copacabana slaví vysněné zlato z plážového volejbalu

Rio de Janeiro - Co se nepodařilo brazilským plážovým volejbalistkám ve středečním finále, to napravili Alison Cerutti a Bruno Schmidt, když si v upršeném závěrečném zápase poradili ve dvou setech s Italy Nicolaiem a Lupem. Evropané vzdorovali velmi slušným výkonem, nicméně především útoky domácího hrdiny Alisona Ceruttiho mířily přesně a zajistily Brazilcům důležité body v koncovkách setů. V utkání o bronz zvítězili Nizozemci Meeuwsen s Brouwerem.

Olympijští vítězové Alison Cerutti a Bruno Schmidt
zdroj: Reuters autor: Andreas Latif

Smutní Italové nezvládli koncovky

Očekávané finále mužského turnaje plážových volejbalistů začalo šťastněji pro italský pár. Daniele Lupo s Paolem Nicolaiem aktuální mistři Evropy si před zaplněnou arénou na slavné pláži počínali odvážně a vypracovali si vedení 5:1. Po vyrovnané prostřední části, ve které se obě dvojice přetahovali o vedení, se nakonec po třech útočných chybách Brazilce Alisona Ceruttiho dostal do vyrovnané koncovky. Za stavu 19:19 však udělal chybu Ital Paolo Nicolai a domácí fanoušci mohli slavit zisk první sady.

I v druhém setu byli vždy o několik bodů napřed evropští volejbalisté. Po podobné přetahované jako v úvodní sadě se ale dokázali utrhnout Jihoameričané na 20:17 a před nadšeným publikem dokázali využít hned první mečbol. Po 45 minutách tak Alison Cerutti s Brunem Schmidtem mohli společně s fanoušky propuknout v jásot.

Brazílie vybojovala zlaté medaile v plážovém volejbalu podruhé. Před 12 lety v Aténách zvítězili Emanuel s Ricardem Santosem. Právě Emanuel dokázal navíc v Londýně získat stříbro, které slavil v páru s nynějším vítězem Alisonem Ceruttim.

"Hlavní rozdíl byl v divácích. Byli naším třetím hráčem, stáli při nás v těžkých momentech," uvedl Alison se zvlhlýma očima. "Vyhrát na Copacabaně je neskutečné, asi mi to ještě nedochází," řekl. "Je to magický pocit," doplnil ho parťák Bruno.

Do Evropy putuje i bronz

V duelu o třetí místo zdolali Nizozemci Alexander Brouwer a Robert Meeuwsen ruský pár Vjačeslav Krasilnikov, Konstantin Semjonov také ve dvou setech. Pro svou zemi tak v plážovém volejbale při svém debutu pod pěti kruhy získali první olympijskou medaili.

Brouwer a Meeuwsen ještě v poloprázdné aréně předčili soupeře zejména díky preciznímu útoku, Meeuwsenovi se navíc dařilo na síti neutralizovat 210 centimetrů vysokého Semjonova. Ruští vicemistři Evropy nevyužili dva setboly v prvním setu, Nizozemci ho získali a převahu potvrdili ve druhém.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam plážového volejbalu: Rusko - Nizozemsko, o 3. místo (M)
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články