Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Do soutěží vstupují desetibojaři, v golfu se předvede Spilková

Rio de Janeiro - Ve dvanáctém dni olympiády vstupují do soutěží desetibojaři včetně české dvojice Adam Sebastian Helcelet a Jiří Sýkora, oštěpaře zase čeká kvalifikační boj. Kanoista Martin Fuksa bude bojovat o druhé finále na dvoustovce v kategorii C2. Golfový turnaj rozehraje už krátce po poledni Klára Spilková. Přímé přenosy odvysílají programy ČT2, ČT sport a exkluzivní streamy na našem olympijském webovém speciálu.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: ČTK/AP/ autor: Lee Jin-man

Martin Fuksa ve své hlavní disciplíně neuspěl, na zklamání z šestého místa musí rychle zapomenout a zkusit prorazit ve sprintu na 200 metrů. Loni na mistrovství světa v Miláně vyhrál pětistovku, která však není v olympijském programu. V akci bude také polovina českého čtyřkajaku Daniel Havel a Jan Štěrba. Proti původním plánům si vyzkoušejí olympijskou trať v závodě deblkajaků na 1000 metrů, než v pátek spolu s Lukášem Trefilem a Josefem Dostálem nastoupí ke své hlavní disciplíně.

Oštěp je už dlouho parádní českou disciplínou, což chce v Riu de Janeiro vedle Barbory Špotákové potvrdit i trojice mužů. První zkouškou bude středeční kvalifikace. Nejvíc zkušeností má mistr světa Vítězslav Veselý, který se v minulém týdnu dozvěděl, že mu dodatečně připadne bronz z Londýna. Letos hází ještě dál Jakub Vadlejch, z účastníků olympiády je pátý za trojicí Němců a Finem Anttim Ruuskanenem. Třetím mezi svěřenci trojnásobného olympijského vítěze Jana Železného je Petr Frydrych.

Středeční olympijský program:

12:30 golf ženy (Spilková) - živě na ČT2 a loh7

14:00 rychlostní kanoistika - rozjížďky: K2 1000 m muži (Havel, Štěrba), 15:20 semifinále - živě na ČT sport a loh8

14:30 rychlostní kanoistika - rozjížďky: C1 200 m muži (Fuksa), 15:40 semifinále - živě na ČT sport a loh8

14:30 desetiboj muži (Helcelet, Sýkora) - ČT sport a loh1

16:05 kladivo muži - kvalifikace (Melich) - ČT sport a loh1

18:00 fotbal muži - semifinále: Brazílie - Honduras, 21:00 Nigérie - Německo - živě na ČT2 a loh6

23:45 basketbal muži - čtvrtfinále: USA - Argentina - živě na ČT sport a loh3

Čtvrtek: 01:30 stolní tenis družstva muži - finále - živě na ČT2 a loh6

01:30 oštěp muži - kvalifikace A (Vadlejch) - živě na ČT sport a loh1

02:15 dálka ženy - finále - živě na ČT sport a loh1

02:55 oštěp muži - kvalifikace B (Veselý, Frydrych) - živě na ČT sport a loh1

03:30 200 m ženy - finále - živě na ČT sport a loh1

03:55 100 m překážek ženy - finále - živě na ČT sport a loh1

05:00 plážový volejbal ženy - finále (03:00 o 3. místo) - živě na ČT2 a loh2

Jen málokterá atletická disciplína má tak jasného favorita jako desetiboj. Američan Ashton Eaton od Londýna neprohrál žádný velký závod a i v Riu bude pravděpodobně bojovat jen s hodnotou svého světového rekordu 9045 bodů. Adam Sebastian Helcelet má sice stříbro z letošního mistrovství Evropy, ale konkurence v Riu je mnohem větší. Druhým Čechem ve hře je Jiří Sýkora. Kvalifikace čeká na kladiváře Lukáše Melicha.

Zatímco nejlepší golfisté se z cesty do Ria omluvili, ženy mají na olympijských greenech kompletní světovou špičku, devět hráček z první desítky v čele s jedničkou Lydií Koovou z Nového Zélandu. Mezi šedesáti hráčkami, které od středy do soboty absolvují čtyři kola, nechybí ani Klára Spilková.

Klára Spilková
zdroj: ČTK

Americké basketbalisty čeká ve čtvrtfinále soupeř, který jim připravil poslední olympijskou prohru. Argentinci se postarali o senzaci vítězstvím ve finále v Aténách, od té doby Američané na olympiádě vyhráli všech 21 zápasů, ale v Riu nemají zdaleka tak velkou převahu, jak se očekávalo. Po vydřeném vítězství nad Austrálií porazili Francii i Srbsko jen o tři body. Argentinci od svého aténského triumfu byli pokaždé v semifinále a v Riu mají čtyři hráče ze zlatého týmu v čele s devětatřicetiletým Ginobilim a touží po odvetě za semifinálovou prohru v Londýně.

Brazilští fotbalisté se po rozpačitém úvodu už dostali do tempa a Honduras by pro ně v semifinále neměl být vážnější překážkou. Trenér středoamerického outsidera Jorge Luis Pinto však tvrdí, že má na brazilského kapitána Neymara recept. Připomíná rok 2011, kdy jeho klub Deportivo Táchira uhrál s Neymarovým Santosem v Poháru osvoboditelů bezbrankovou remízu. Oba soupeři se potkali už v Londýně, ve čtvrtfinále Brazilci vyhráli až po velkém boji 3:2. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Německo a Nigérie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články