Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Do Ria pojede 105 sportovců, nejméně v historii České republiky

Praha – Poprvé po dvaceti letech jede česká olympijská výprava do dějiště Her bez zástupců kolektivního sportu, a na nominaci je to znát. Do Ria zamíří 105 českých sportovců, nejméně od samostatnosti České republiky. V nominaci nechybí všichni čtyři zlatí medailisté z Londýna – Špotáková, Topinková Knapková, Svoboda ani Kulhavý.

Poprvé po 20 letech chybí v nominaci tým, a jde tak o nejmenší výpravu na letní hry od vzniku samostatné České republiky. Dosud nejméně českých sportovců bylo v roce 1996 v Atlantě (115). Rekordní naopak z tohoto pohledu byly Atény, kam v roce 2004 odjelo 142 reprezentantů.

Po 20 letech nefiguruje ve výpravě žádný tým. Poslední šanci měli basketbalisté, ale v kvalifikačním turnaji v Srbsku minulý týden neuspěli.

"Možná se ptáte, proč je výprava nejmenší? Ale odpověď je nasnadě. Dlouhodobě byl sport v České republice popelkou a dramaticky podfinancován, a to se projevilo napříč všemi sporty, ale i na fyzické zdatnosti naší nejmladší generace," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a dodal: "Všichni nominovaní jsou z mého pohledu hrdinové, kteří splnili náročná kritéria navzdory systému."

"Tentokrát nemáme zástupce v kolektivním sportu, což je na počtu samozřejmě znát. Nic to ale nemění na tom, že náš tým je silný. I když nerad tipuju počet medailí, výprava pro Rio má potenciál na desítku medailí jako před čtyřmi lety v Londýně," řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a šéf české mise pro Rio. Za zlatou medaili z Ria dostanou čeští sportovci 1,75 milionu korun, za stříbro 875 000 a za bronz 525 000 korun.

Ještě týden po schválení nominace bude možné další sportovce doplnit. To se týká například badmintonisty Petra Koukala, který by měl mít definitivně potvrzený start od mezinárodní federace BWF až 18. července.

Nejpočetnější tým vyšlou do Ria atleti, kterých je 25. Po deseti olympionicích mají tenisté včetně Tomáše Berdycha a Petry Kvitové a také veslaři, mezi nimiž nechybějí vítězka z Londýna Miroslava Topinková Knapková ani stříbrný medailista Ondřej Synek.

Osm je cyklistů a rychlostních kanoistů, mezi kterými je také bronzový čtyřkajak z Londýna. Jeho člen Josef Dostál pojede rovněž individuální závod. Nakonec sedm bude plavců, protože Pavla Janečka doplnila mezinárodní federace FINA do startovní listiny polohového závodu na 400 metrů.

Po pěti reprezentantech mají sportovní střelci a vodní slalomáři včetně adeptů na cenné kovy Jiřího Prskavce a Kateřiny Kudějové, úřadujících mistrů světa na kajaku. Nechybí olympijský vítěz v cross country na horských kolech Jaroslav Kulhavý ani David Svoboda, obhájce zlata v moderním pětiboji.

Markéta Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová
zdroj: fivb.org

Rozpočet českého týmu na účast se blíží 60 milionům korun. "O úspěchu může rozhodnout jakákoliv drobnost. Z hlediska zabezpečení zázemí a péče o sportovce odvedl skvělou práci tým šéfa mise Martina Doktora. Věřím, že jim to pomůže ke špičkovým výkonům," řekl Kejval.

Právě on má pravomoc dodatečně doplnit další členy výpravy, pokud ještě některý z českých sportovců splní nominační kritéria nebo dostane pozvání od mezinárodní federace. To může být případ kladiváře Lukáše Melicha a běžce Filipa Sasínka. Konečnou jmenovitou nominaci odešle ČOV do Ria 18. července. Nepravděpodobné je nejspíše udělení divoké karty pro cyklistku Martinu Sáblíkovou.

Česko nebude mít vedle týmových sportů na hrách zastoupení ani v jezdectví, skocích do vody, skocích na trampolíně, taekwondu, moderní gymnastice, boxu, lukostřelbě a zápasu.

Češi nastoupí v Riu na zahájení v pruhovaných sakách, bílých kalhotech a s klobouky

V barevných kloboucích, bílých kalhotách či sukních a v proužkovaném saku vejdou čeští sportovci na stadion Maracaná při slavnostním zahájení Her v Riu de Janeiro. Olympijský oheň v Brazílii vzplane 5. srpna. Každý olympionik má na vnitřní části saka nášivku se svým jménem a s motivem Emila Zátopka. Ten zdobí také barevné klobouky, jež doplňují celý model.

"Naším cílem je, aby naši sportovci byli nepřehlédnutelní při nástupu, kterého se účastní více než dvě stovky států. Věřím, že se to letos podaří podobně jako v Londýně nebo v Soči," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články