Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Čtyřkajak si suverénně zajistil účast ve finále, to pojedou i deblkanoisté

Rio de Janeiro – Posádka čtyřkajaku ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba se představí v sobotním finále, kde bude obhajovat bronz z Londýna. Postup si zajistili jasnou výhrou v rozjížďce. Na boj o medaile se mohou těšit také deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří si postup vybojovali v semifinále. Naopak kajakář Filip Šváb byl v kategorii K1 vyřazen z dalších bojů poté, co v rozjížďce dopádloval až jako sedmý v pořadí.

Český čtyřkajak
zdroj: ČSK autor: Ivana Roháčková

Nad výkonem českých reprezentantů ve čtyřkajaku se vznášel otazník, neboť Havel měl v minulých dnech velké zdravotní problémy a nebylo jasné, v jaké formě se na start postaví. Třetí posádka z loňského mistrovství světa však druhé rozjížďce kralovala od startu do cíle.

V polovině trati měli Češi náskok 2,65 sekundy na druhou Argentinu, který pak ještě zvýšili. I přes viditelné polevení v závěru nakonec projeli cílem s náskokem více než tří sekund.

Zdravotní stav Havla se zlepšil

"Domluvili jsme se, že vyzkoušíme jet rozjížďku naplno prvních šest set metrů, jestli má cenu jet o finále. Na šestistovce jsme se podívali, vedli jsem asi o loď, tak jsme se usnesli, že pojedeme do cíle dál. Povedl se nám start, ale i když to bylo takhle lehký, tak ve finále do toho budeme muset dát víc," řekl Dostál, který už má z Ria stříbro na singlkajaku.

Havel, který měl od středy střevní problémy a nemohl jet naplno závod deblkajaků, se cítil výrazně lépe. "Je to o dvě stě procent lepší. Konečně je všechno tak, jak má být se zdravím," uvedl Havel. Pořád se ale cítil trochu slabší. "Ale důležitá je až sobota. Jsem rád, že se nám povedl postup a taktický boj. Díky tomu, že z nás soupeři mají pár let respekt, tak to zabalili dost rychle," dodal.

Deblkanoisté Radoň s Dvořákem k postupu do finále potřebovali dvě jízdy. Po čtvrtém místě v rozjížďce však v prvním semifinále neměli složitou úlohu. Ze čtyř lodí do bojů o medaile postoupily tři posádky, soupeři jim přitom byla i výkonnostně výrazně slabší mosambická dvojice Mussa Chamaune, Joaquim Lobo. Pátá deblkanoe z Her v Londýně dojela druhá.

Neúspěchem skončila olympiáda pro kajakáře Filipa Švába, který skončil ve své rozjížďce na 200 metrů sedmý a do semifinále se nedostal. Třiatřicetiletý český reprezentant se stal jedním z šesti kajakářů, kteří se na vodě představili jen jednou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články