Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Čtyřkajak, oštěpaři nebo pětibojaři. Češi jdou do dalšího boje o medaile

Rio de Janeiro - Před čtyřmi lety v Londýně přinesl poslední olympijský víkend české výpravě dvě zlaté medaile a v Riu de Janeiro by se to mohlo opakovat. V sobotním programu bude ve hře jeden z tehdejších hrdinů, moderní pětibojař David Svoboda, dalšími dvěma ostře sledovanými závody s českou účastí pak budou finále kategorie K4 rychlostních kanoistů a noční závěr soutěže oštěpařů. První boje o medaile se odehrají na divácky atraktivní trati horských kol i s českou účastí Kateřiny Nash. Přímé přenosy odvysílají programy ČT2, ČT sport a exkluzivní streamy na našem olympijském webovém speciálu.

Čtyřkajak ve složení Havel, Trefil, Dostál, Štěrba
zdroj: ČTK/AP

Davidu Svobodovi úvodní šerm nevyšel tak jako v Londýně, kde ho vyhrál. V dalších disciplínách bude útočit ze sedmého místa, ale bodová ztráta na medailová místa je minimální. Jen vedoucí Rus Alexandr Lesun, stříbrný z letošního mistrovství světa, svým soupeřům hned na úvod hodně utekl. Do hry o medaile by mohl promluvit i druhý Čech, mistr Evropy Jan Kuf, který drží po šermu třináctou pozici. Nový král moderního pětiboje bude korunován těsně před sobotní půlnocí.

Moderní pětibojař David Svoboda
zdroj: REUTERS autor: Jeremy Lee

Oštěpař Vítězslav Veselý byl v Londýně čtvrtý, ale dodatečně by měl dostat bronz po diskvalifikaci dopingového hříšníka Oleksandra Pjatnycji z Ukrajiny. Teď by k němu rád přidal další medaili už bez čtyřletého odkladu. Letos však nemá tak oslnivou sezonu jako například v roce 2013, kdy získal titul mistra světa. Z dvanáctky finalistů má šest oštěpařů na kontě lepší výkon, o místo lépe je na tom Jakub Vadlejch. Do finále se dostal i třetí Čech Petr Frydrych, který navzdory nepovedené sezoně hodil v kvalifikaci ze všech Čechů nejdál. Přes 90 metrů se v této sezoně dokázal dostat jen Němec Thomas Röhler.

Český čtyřkajak se od bronzu v Londýně ještě nikdy nevracel z velké akce bez medaile a v roce 2014 na MS v Moskvě stanul na nejvyšším stupni. Čtveřice Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba v pátek suverénně vyhrála rozjížďku, vyhnula se semifinále a mohla tak šetřit síly na sobotní boj o medaile. To přišlo vhod hlavně Havlovi, kterého trápily žaludeční potíže a jeho start byl ještě ve čtvrtek večer nejistý. Ve finále jsou i deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří byli v Londýně pátí.

Vybraný sobotní program:

12:00, golf žen (Spilková), živě na ČT 2 a loh7
14:22, rychlostní kanoistika mužů - C2 1000 m (Dvořák, Radoň), živě na ČT sport a loh1
15:12, rychlostní kanoistika mužů - K4 1000 m (Dostál, Havel, Štěrba, Trefil), živě na ČT sport a loh1
16:00, triatlon žen (Frintová), živě na ČT 2 a loh1
17:05, moderní pětiboj mužů - plavání (Kuf, Svoboda), živě na ČT sport a loh3
17:30, horská kola žen (Nash), živě na loh5
20:30, moderní pětiboj - parkur (Kuf, Svoboda), živě na ČT spot a loh6
20:30, finále basketbalu žen USA - Španělsko, živě na loh5
20:30, finále házené žen Francie - Rusko
22:30, finále fotbalu mužů Brazílie - Německo, živě na ČT 2 a loh4
22:50, finále vodního póla mužů Chorvatsko - Srbsko, živě na loh1
23:00, moderní pětiboj - běh a střelba (Kuf, Svoboda), živě na ČT sport a loh6
1:55, finále oštěpu mužů (Frydrych, Vadlejch, Veselý), živě samostatně na loh4, přenos z atletiky na ČT sport a loh1
2:15, finále žen na 800 m, živě na ČT sport a loh1
3:00 a 3:35, finále štafet 4 x 400 m žen a mužů, živě na ČT sport a loh1
3:15, finále volejbalu žen, Čína - Srbsko, živě na ČT 2

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Toman

Do olympijských bojů vstoupí cyklistka Kateřina Nash, která se představí již na svých pátých Hrách. Mezi bikerkami není bez šance, na letošním mistrovství světa v Novém Městě na Moravě skončila sedmá. Z Londýna bude obhajovat čtrnácté místo. 

Závěrečný den mají před sebou golfistky, tedy i Češka Klára Spilková. Té se golfový turnaj v Riu příliš nedaří, naději na dobrý sobotní výsledek však slibuje zatím nejlepší páteční kolo v paru, které jí zajistilo dělené 47. místo.

Atletický ovál uvítá předposlední soutěžní den. Britský vytrvalec Mo Farah se pokusí zopakovat olympijské double. Desítku v Riu vyhrál i s pádem, na poloviční trati bude bojovat hlavně s trojicí Etiopanů, z nichž Dejen Gebremeskel ho nejvíc proháněl už v Londýně a i v této sezoně má na kontě čas pod 13 minut. Překvapivě nemá ve finále zastoupení tradiční běžecká velmoc Keňa. Očekávaná finále budou i na kratších tratích, ženy na 800 metrů a muži na patnáctistovce. Celý atletický program zakončí štafety na 4 x 400 metrů v obou podáních.

Slavící Brazilci
zdroj: Reuters autor: PAULO WHITAKER

Brazilským fotbalistům zbývá udělat poslední krok ke zlatu, které na olympiádě ještě nikdy nezískali. Dvanáct gólů v síti soupeřů a ani jeden inkasovaný v posledních třech zápasech jen utvrdilo jejich příznivce v přesvědčení, že v sobotu na Maracaná bude co slavit. Velkým favoritem však byli "Kanárci" i v Londýně, přesto ve finále, už tehdy i s Neymarem, prohráli s Mexikem. Teď jim stojí v cestě Německo, které se loni na ME do 21 let v Praze jen těsně kvalifikovalo na úkor českých mladíků. V Riu ale Němci nastříleli 21 gólů a útočně chtějí hrát i ve finále.

Slavící srbský vodní pólista Filip Filipovič
zdroj: Reuters autor: LASZLO BALOGH

Druhý vypjatý finálový souboj míčových sportů uvidí i aréna vodních pólistů, kde se proti sobě postaví Chorvati a Srbové. Závěrečné souboje čeká i ženský turnaj v házené, s finále Francie - Rusko, a v basketbalu, kde se proti sobě postaví USA a Španělsko. Poslední bitvou předposledního dne olympijských her v Riu pak bude souboj o ženský volejbalový trůn, na který si brousí zuby Číňanky a Srbky.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články