Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čtyři paralympionici zaběhli patnáctistovku rychleji než olympijský vítěz z Ria

Rio de Janeiro – Fouad Baka dokončil během paralympijských her závod na 1500 metrů časem 3:49:59. Tedy rychleji než americký šampion Matthew Centrowitz, který pod pěti kruhy triumfoval o měsíc dříve. Alžírský atlet však soutěžil mezi handicapovanými a medaili nezískal žádnou. Hned trojice soupeřů byla totiž rychlejší. 

Abdellatif Baka (uprostřed) opanoval paralympijský závod na 1500 metrů
zdroj: REUTERS autor: Jason Cairnduff

Baka prohrál souboj na cílové pásce s Keňanem Henrym Kirwou, o jehož bronzové radosti rozhodl až následný fotofiniš. Stříbro vybojoval pro Etiopii časem 3:48:59 Tamiru Demisse a paralympijským vítězem se stal Abdellatif Baka (3:48:29), bratr "bramborového" Fouada.

"Získat zlatou medaili bylo nesmírně náročné. Rok nebo dva jsem na sobě ustavičně pracoval a nyní jsem sklidil kýžené ovoce," prohlásil s úsměvem šťastný Abdellatif Baka.

Dvaadvacetiletý Alžířan spadá do kategorie T13 zrakově postižených. Zmíněné kategorie existují tři – T11, T12 a T13. Čím vyšší je dané číslo, tím méně závažný je stupeň postižení.

I přesto však nelze opomenout fakt, že olympijské finále bylo takticky velmi svázané, což značí zejména čas vítězného Centrowitze 3:50:00, který byl o čtyřiadvacet sekund pomalejší než světový rekord Hichama El Guerrouje a srovnatelný s nejlepším ženským výkonem všech dob Genzebe Dibabaové.

Zdroj
www.huffingtonpost.com, rio2016.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články