Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Cílem nejdelší běžecké trati v Riu proběhl první Keňan Kipchoge

Rio de Janeiro – Pro zlato na maratonské trati na olympijských hrách v Riu de Janeiro si s úsměvem a časem 2:08:44 doběhl Keňan Eliud Kipchoge, druhý Etiopan Feyisa Lilesa protnul cíl s více než minutovou ztrátou, v těsném závěsu za ním si bronz vybojoval Američan Galen Rupp. Kipchoge je druhým zlatým Keňanem v historii olympijských maratonů.

Eliud Kipchoge
zdroj: Reuters autor: Sergio Moraes

Závod se lámal ve stoupání na jednatřicátém kilometru trati v Riu de Janeiro, když se odtrhla skupina tří Keňanů a dvou Etiopanů. Jejich tempu stačil čelit už jen Američan Galen Rupp. Během dalších dvou minut pak dva Keňané ze skupiny odpadli a poměr sil na čele se proměnil.

Role prvního muže závodního pole se ujal Keňan Eliud Kipchoge, který se pustil do stupňování tempa. Udržet ho s ním dokázali jen Etiopan Feyisa Lilesa a Rupp. Trio se postupně vzdalovalo všem za sebou a ve 45. minutě druhé hodiny dobíhalo 34. kilometr.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr olympijského maratonu - muži

Na sedmatřicátém kilometru se i vedoucí trojice rozpadla, ale Kipchoge se z prvního místa nehnul a svým pronásledovatelům se pomalu vzdálil. Mezi všemi třemi se vytvořil odstup po 10 vteřinách, a zatímco Lilesa se prvního Keňana dokázal ještě držet na dohled, Rupp už mu na záda nedohlédl.

Eliud Kipchoge po vítězství v maratonu:

"Bylo to pomalé, tak jsem se rozhodl za to vzít. Možná to bylo kvůli dešti, možná ne. Každý tu chtěl získat medaili, já si přijel pro zlato (...). Je to pro nás úžasné, lidé doma budou mít velkou radost. Je to zápis do historie, poprvé jsme vyhráli mužský i ženský maraton. Tohle je nejlepší chvíle mého života."

Situace se nijak nezměnila ani necelých 5 kilometrů před cílem, ani při vběhu do finále olympijské trati, který tvoří pověstný Sambodrom. O medailistech bylo rozhodnuto. Čerstvý olympijský šampion je mistrem světa v běhu na 5 kilometrů z roku 2003, v dráhovém běhu uspěl ještě na olympiádách v Aténách a Pekingu. Poté se ale začal věnovat dlouhým tratím a v cíli maratonu v Riu toho zřejmě nelitoval.

Také bronzový Galen Rupp před týdnem na dráze obhajoval stříbro z Londýna v běhu na 10 kilometrů, kde skončil pátý. V maratonu si spravil chuť ziskem bronzu i osobním rekordem 2:10:05.

Výsledky olympijského maratonu mužů

1. Kipchoge (Keňa) 2:08:44, 2. Lilesa (Et.) 2:09:54, 3. Rupp (USA) 2:10:05, 4. Ghebreslassie (Erit.) 2:11:04, 5. Simbu (Tanz.) 2:11:15, 6. Ward (USA) 2:11:30, 7. Abraham (Švýc.) 2:11:42, 8. Mutai (Ug.) 2:11:49. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články