Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Choupenitch: Před Riem jsem naprosto v klidu

Praha - Dopolední trénink a v noci směr Rio de Janeiro. Fleretista Alexander Choupenitch je českou nadějí pro olympijské hry: před premiérou ale nepřemýšlí o výsledku, nýbrž o svém vlastním výkonu.

Sport
zdroj: ČT4

"Zůstávám naprosto v klidu," řekl Choupenitch, který v minulosti skončil pátý na mistrovství Evropy a byl dvakrát druhý na turnaji Grand Prix. "Je dobře připraven, má formu a může být vysoko," věří trenér Josef Prokeš. Spolu s kordistou Jiřím Beranem jsou prvními českými šermíři na olympiádě po 20 letech. A cíl pro Rio má bývalý juniorský mistr Evropy Choupenitch jasný: "Když předvedu, na co mám, budu spokojený a nepřemýšlím o výsledku."

Závěrečnou přípravu absolvoval střídavě v Londýně a doma v Brně. Ještě dopoledne před odletem do Ria měl atletickou přípravu a tzv. šermířskou školu. "V té se zlepšuje technika. Byl v dobré náladě," řekl spokojeně kouč Prokeš.

Los turnaje se uskuteční příští týden. Soupeřem českého šermíře nejspíš bude světová osmička Giorgio Avola z Itálie nebo Egypťan Aláildín Abulkásim. "Je to jedno. Lepší bude ten, kterého porazím. Neřeším to," mávl český mladík rukou. "Na olympiádě jsou jenom dobří šermíři, moc na výběr není," doplnil Prokeš.

Do dějiště Her přiletí deset dnů před soutěží fleretistů. "Jdu na to sedmého," řekl bez přemýšlení a ani si nemusel významné datum nikam poznamenávat. "Mám v hlavě, kdy na to jdu. Jsem organizovaný člověk, takže to vím," usmál se Choupenitch.

S sebou si poveze okolo pěti čepelí. "Často se lámou, nebo se vybodá, tak se vymění," řekl Choupenitch. Držení má udělané na míru, to si už před šesti lety sám upravil. "Doma pilníkem, není to žádná věda," prozradil. V přípravě už cítil, že energie po dlouhé sezoně, která končí olympiádou, postupně vyprchává. "Na začátku to je samozřejmě lepší, ale zase mě žene představa olympiády a turnaje, na který se moc těším," řekl dvaadvacetiletý šermíř.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články