Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

CAS potvrdila plošný zákaz startu v Riu pro ruské paralympioniky

Lausanne - Mezinárodní sportovní arbitráž CAS potvrdila vyloučení všech ruských sportovců z paralympijských her v Riu de Janeiro. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) ruskou výpravu kompletně vyloučil na začátku srpna kvůli státem řízenému dopingovému systému v zemi. To se následně proti verdiktu odvolalo, ale neuspělo. Paralympijské hry se v Riu uskuteční od 7. do 18. září.

Ruští paralympionici na hrách v Soči
zdroj: Reuters autor: Alexander Demianchuk

CAS svoje rozhodnutí zdůvodnil tím, že IPC "během disciplinárního řízení neporušil žádné procesní pravidlo". Dále uvedl, že rozhodnutí IPC je za daných okolností přiměřené a že Ruský paralympijský výbor nepodal žádné důkazy, které by odporovaly skutečnostem, na kterých je rozhodnutí IPC založeno. 

"Vyšetřování ruského dopingu je hloupý a nechutný mix obsahující 80 procent politiky a 20 procent skutečného dopingu. Je to politika namířená proti sportu, ruským sportovcům a Rusku jako zemi," napsal předseda ruské vlády Medvěděv.

IPC si po červencovém zveřejnění zprávy Světové antidopingové agentury WADA vyžádal od šéfa vyšetřovací komise Richarda McLarena další podrobnosti a dospěl k závěru, že Rusko nesplňuje odpovídající podmínky v boji proti dopingu.

"Je to smutný den pro paralympijské hnutí, ale doufáme, že také nový začátek. Dnešní rozhodnutí potvrzuje naši pevnou víru, že doping nemá v paralympijském sportu místo," uvedl prezident IPC Philip Craven. "Ale není důvod k oslavám, protože mimořádně soucítíme s ruskými sportovci, kteří nebudou moci startovat na paralympijských hrách 2016."

V neděli skončených olympijských her se ruští sportovci s výjimkou atletů a vzpěračů mohli zúčastnit. Mezinárodní olympijský výbor jejich vyloučení také zvažoval, ale nakonec tak neučinil a nechal rozhodnutí na jednotlivých sportovních svazech.

Paralympijské hry se v Riu uskuteční od 7. do 18. září. Na předchozí paralympiádě v Londýně bylo Rusko s 36 zlatými, 38 stříbrnými a 28 bronzovými medailemi druhou nejúspěšnější zemí za Čínou. "Je zřejmé, že za tímto rozhodnutím je touha některých lídrů mezinárodního paralympijského hnutí zbavit se silných rivalů, neboť náš tým vždy vyhrával hlavní sporty," uvedl bývalý ruský prezident Medvěděv.

Na paralympiádě v Riu mělo startovat 267 ruských sportovců v 18 odvětvích. Jejich místa budou přerozdělena ostatním zemím.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články