Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Byli Američtí plavci skutečně přepadeni? Policie tvrdí, že poničili čerpací stanici

Rio de Janeiro – Žádné přepadení, ale jen spor s ochrankou? Kauza amerických plavců a jejich problematické výpovědi na policii má dohru. Brazilské úřady tvrdí, že Lochte a spol. ve skutečnosti poničili čerpací stanici a dostali se do pře s bezpečnostní službou. Víkendové přepadení v taxíku si Ryan Lochte a jeho tři kolegové z týmu údajně vymysleli.

Američtí plavci Jack Conger (vlevo) a Gunnar Bentz přicházejí na policejní stanici v Riu
zdroj: Reuters

Kvůli vyšetřování nesmějí američtí plavci opustit Brazílii. Dvanáctinásobný olympijský medailista Lochte se ale stihl vrátit do USA dříve, než o tom soud rozhodl. Jeho společníci Jack Conger a Gunnar Bentz byli zadrženi na letišti, o místě pobytu čtvrtého plavce Jamese Feigena nejsou přesné informace, ale měl by být ještě v Brazílii.

Všichni tři plavci, kteří nestihli vycestovat, by měli znovu vypovídat o tom, co se stalo. V dřívějších výpovědích se objevily nesrovnalosti, které vedly brazilské vyšetřovatele k pochybnostem, zda se přepadení vůbec stalo.

Podle současné verze vyšetřovatelů plavci vyrazili zamčené dveře na toaletu a dostali se do konfliktu s ochrankou. Pak prý přijel vedoucí čerpací stanice a s pomocí překladatele z řad zákazníků se s plavci domluvil na zaplacení rozbitých dveří. Ti mu po dohadování zaplatili blíže nespecifikovanou sumu peněz a odjeli.

Americký olympijský výbor to nekomentoval. Mluvčí Her Mario Andrada hovořil o plavcích smířlivě. "Závodili pod obrovským tlakem. Dejme jim pokoj. Občas člověk udělá věci, kterých lituje. Bavili se, udělali chybu a život jde dál," řekl.

Problematická výpověď

Lochte policii řekl, že ozbrojení lupiči se vydávali za policisty, čtveřici plavců v taxíku zastavili a sebrali jim peníze – mělo jít o 400 dolarů – či mobilní telefon. "Vytáhli zbraně a řekli nám, abychom si lehli na zem. Já jsem odmítl s tím, že jsme neudělali nic špatného. Ten chlap vytáhl zbraň, natáhl kohoutek, přiložil mi ji na čelo a řekl: 'Na zem.' Dal jsem ruce nahoru a poslechl," popsal dříve Lochte.

Během středeční noci brazilského času však Lochte údajně během telefonického rozhovoru svoji výpověď pozměnil. Zbraň prý mířila "jen" jeho směrem. Lochteho právník Jeff Ostrow dříve prohlásil, že se loupež bezpochyby stala.

Kamery ovšem odhalily, že sportovci při návratu do vesnice spolu žertovali a měli přitom u sebe osobní věci jako mobilní telefony nebo olympijské akreditace.

Zdroj
ČTK, The Guardian, www.huffingtonpost.com, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články