Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Bronzový čtyřkajak se z krizové situace znovu odrazil až ke stupňům vítězů

Rio de Janeiro – Český čtyřkajak dokázal obhájit na brazilském jezeře Lagoa de Freitas olympijský bronz. Stejně jako před čtyřmi roky se přitom musel poprat s nepřízní osudu. Zatímco v Londýně dlouho nebylo jisté, zda bude moct nastoupit kvůli údajnému dopingu distancovaný zadák Jan Štěrba, tentokrát problémy postihly opačný konec lodi. Háček Daniel Havel se na poslední chvíli dokázal vyhrabat ze střevních potíží, kvůli kterým byla ve hře dokonce jeho výměna za náhradníka Jakuba Špicara.

Posádka bronzového čtyřkajaku
zdroj: World Sports Images autor: Petr Toman

Štěrbu těšilo, že tým se dokázal semknout a bojoval jako parta. "Samozřejmě nás mrzí, že jsme prohráli se Slováky, protože určitá rivalita tam je. Ale když si uvědomím, čím jsme tady v těch posledních čtyřech dnech prošli, tak pro nás hlavní bylo, že jsme mohli jít do závodu na sto procent," řekl Štěrba.

Ještě před dvěma dny totiž nebylo vůbec jasné, jestli nastoupí nemocný Havel. "Nikdy bych netušil, že se můžu stát slavným kvůli průjmu a zvracení. Zas tak hrozné to ale nebylo, jen ten první den jsem byl o suché rýži. Vůbec netuším, z čeho to mohlo být, jestli z jídla, nebo z vody v jezeře," uvedl Havel.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtyřkajak: Porážka se Slováky mrzí, ale medaile je krásná

Česká posádka se snažila jet vlastním tempem. Na vítězné Němce neměla, ale v závěrečném federálním souboji prohrála těsně i se Slováky. "Němci odskočili, byli jinde. Já myslel, že jsme ty Slováky stihli, takže to mě mrzí, ale byl to krásný souboj," hodnotil Lukáš Trefil. "Chvíli jsem byl z toho rozmrzelý, opadla ta euforie, když jsem viděl, že jsme až třetí, ale když jsme vylezli, tak jsme byli v pohodě a radovali jsme se," uvedl.

Josef Dostál se stal druhým českým kanoistou po Martinu Doktorovi, který dokázal získat na jedné olympiádě dvě medaile a celkem má spolu s bronzem z Londýna už tři cenné kovy. "To už je hodně, co? Vlastně jsem se nad tím ani nezamyslel, ale zní to dobře. Už po tom stříbru na singlu jsem si nejvíc užíval, že můžu rozdávat lidem radost, fotit se s nimi a tak. Cítil jsem se tak hrozně fajn," přiznal Dostál.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články