Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bronz po zlomenině nohy? Obrovský úspěch, říká o Špotákové předseda české atletiky

Rio de Janeiro – Tři dny před koncem olympijských her je jasné, že se čeští atleti budou vracet z Brazílie s medailí. Oštěpařka Barbora Špotáková sice nedosáhla na třetí olympijské zlato v řadě, i tak je bronzová medaile po sezóně narušené vážným zraněním velkým úspěchem. "Pět měsíců po zlomené noze je to úžasný výsledek," potvrzuje předseda České atletické federace Libor Varhaník.

Je nám líto, video expirovalo.
Varhaník: Mám radost, že se atletika znovu vrací s medailí

Ve finále v Pekingu se Špotáková až do konce přetahovala o vítězství s Ruskou Abakumovou, v Londýně byla suverénní celý závod. V Riu se posunula na bronzovou příčku pátým pokusem, na zlatou Chorvatku Kolakovou jí ale chybělo 138 centimetrů.

"Mohl vyhrát kdokoliv, což je charakterem někde jinde, než to bylo v Pekingu nebo v Londýně. Na druhou stranu je fakt, že výkonnost oproti předchozím dvěma olympiádám šla níž," podotkl Varhaník. Upozornil, že české oštěpařce a držitelce světového rekordu (72,28 metru) znemožnila návrat k dlouhým hodům zlomenina nohy, kterou utrpěla letos na jaře.

V soutěžích oštěpařek se začíná prosazovat nová generace závodnic, přesto Špotáková ještě neplánuje s velkou atletikou končit. "Pevně věřím, že bude pokračovat. Tréninkové úsilí, které tomu dala, bylo bohužel přerušeno zlomeninou, ale měla by ho zúročit. Myslím, že mistrovství světa v Londýně příští rok by bylo hezčí s její účastí," říká Varhaník.

Hejnová si za svou vůli zaslouží velké ocenění

Medailové očekávání a návrat po vleklých zdravotních problémech prožila v Riu i Zuzana Hejnová. Obhájkyni bronzové medaile z Londýna a dvojnásobnou mistryni světa ale až těsně před cílem předběhla Američanka Ashley Spencerová a odsunula českou závodnici na nepopulární čtvrté místo. Od medaile Hejnovou dělily dvě desetiny.

"Ačkoliv neměl tenhle příběh medailovou tečku, zaslouží si neuvěřitelné ocenění za Zuzaninu vůli. Dokončila jediný závod, a to bylo v Ostravě v květnu. Tady se lepšila od rozběhu po semifinále a ve finále zaběhla svůj letošní nejlepší čas. Bohužel to na medaili těsně nestačilo," lituje Varhaník.

Hejnová obětovala kvůli přípravě na Rio i svou účast na mistrovství Evropy v Amsterdamu, nezávodila ani na žádném z mítinků Diamantové ligy. Přesto se dokázala na Hrách umístit těsně pod stupni vítězů. "Kdyby sezóna proběhla standardně, vypadalo by to tady úplně jinak. Ale to jsou ta kdyby. Čtvrtá místa jsou hezká umístění, ale pro sportovce je to smutné," uzavírá Varhaník.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články